Incijativu više organizacija civilnog društva ( Žene u crnom, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Dah teatar, Dežurni tim Art-klinike, umetnička grupa Škart, Ana Vilenica –umetnica, Biljana Rakočević – umetnička fotografkinja, Branimir Stojanović – psihoanalitičar, Milica Tomić – umetnica, Saša Stojanović – umetnik) za podizanje spomenika ubijenima u genocidu u Srebrenici “Par cipela – jedan život” na teritoriji Beograda, koju je podržalo i više stotina građana Srbije, Komisija za spomenike i nazive ulica je odbila sa nemuštim obrazloženjem.

Zgroženi smo činjenicom da je Komsija, bez ikakve javne rasprave odbila incijativu koja se tiče jednog izuzetno važnog pitanja u vezi sa uspostavljanjem pravednog mira na prostoru bivše Jugoslavije. Naime, Komisija je kao argument protiv navela da se “radi o događaju koji svakako zaslužuje da bude obeležen spomenikom, ali na mestu događaja kao što je i inače praksa…”. Ovaj argument je u suprotnosti sa principom koji je Komisija ranije uspostavila raspisujući konkurs za spomenik “svim stradalima u ratovima devedestih godina”, u kome nema nikakvog prostornog ograničenja.

Smatramo da ovim odbijanjem Komisija jasno pokazuje da spomenik, koji oni navodno podižu, neće biti spomenik žrtvama zločina počinjenih u naše ime, od kojih je najveći genocid u Srebrenici. Upravo suprotno, biće posvećen isključivo srpskim žrtvama, “braniocima otadžbine”, tj. onima koji su bili izvršitelji državno organizovanog zločina, i to van teritorije Srbije, u vreme kada “Srbija nije bila u ratu”.

Obrazloženje Komsije nije samo dokaz cinizma prema žrtvama, već simbolički nastavak ubijanja time što se ne uvažava njihovo dostojanstvo.

Jasno nam je da država, koju reprezentuje Komisija za spomenike, nema političku volju ni moralni kapacitet za saosećanje sa žrtvama. Zbog toga ćemo se obratiti Narodnoj skupštini Srbije i predsedniku Srbije Borisu Tadiću sa istim zahtevom, a o modalitetima naših daljih akcija ćemo blagovremeno obavestiti javnost.

 
Žene u crnom, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Dah teatar, Dežurni tim Art-klinike, umetnička grupa Škart, Ana Vilenica – umetnica, Biljana Rakočević – umetnička fotografkinja, Branimir Stojanović – psihoanalitičar, Milica Tomić – umetnica, Saša Stojanović – umetnik

 
Grupa organizacija civilnog društva, 17.03.2011.

Peščanik.net, 17.03.2011.