Umro je Branislav Cole Kovačević, srbijansko društvo izgubilo je dugogodišnjeg istrajnog borca za demokratske vrednosti, protiv političkog jednoumlja, hrabrog čoveka čija je misija ostavila duboki trag u svim oblastima u kojima se angažovao. A bio je političar, po tome ga pamti najveći deo javnosti, novinar – urednik, pisac, reditelj, umetnički fotograf.

Smrt ga je zatekla na mestu umetničkog direktora preduzeća Scena u Kragujevcu i glavnog i odgovornog urednika portala Šumadijapress koji je osnovao 2009.

Demokratski orijentisanim građanima Srbije, ali i bivše Jugoslavije ostaće u sećanju antiratni miting koji je organizovao u vreme dok su nacionalistički bubnjevi i trube nagoveštavali krvavi raspad zajedničke države. Sa profesorom Ivanom Đurićem u Parizu je osnovao Pokret za demokratske slobode, a 1997. i stranku Liga za Šumadiju – Koalicija Šumadija.

Sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Reformistima Vojvodine, SDU, Sandžačkom demokratskom partijom i Savezom vojvođanskih Mađara, 1998. osniva Savez demokratskih partija, a kolege iz Saveza biraju ga za koordinatora. Kovačević je od samog nastajanja Demokratske opozicije Srbije jedan od čelnih ljudi Koalicije koja će 2000. svrgnuti nedemokratski režim. Na parlamentarnim izborima te godine izabran je za narodnog poslanika na listi DOS-a. Beskompromisno se zalagao za decentralizaciju Srbije i jačanje regiona.

Rođen je 1953. u Valjevu, ali je ceo svoj život proveo u Kragujevcu. Tu je završio osnovnu školu i Gimnaziju, i studirao na Ekonomskom fakultetu. U Beogradu je završio Fakultet dramskih umetnosti na Odseku organizacije scenskih delatnosti. Bavio se fotografijom i bio je jedan od aktivnih izlagača na mnogobrojnim jugoslovenskim i međunarodnim izložbama. Još kao student počeo je da se bavi novinarstvom, i godinama sarađivao sa novinskim redakcijama širom Jugoslavije. Od 1982. godine radio je u tadašnjem Kulturno-umetničkom društvu „Svetozar Marković“, a nakon dve godine osniva Studentski kulturni centar koji ubrzo postaje prepoznatljiv po brojnim programima koje je Cole Kovačević uređivao, a naročito po tribinama koje su se bavile aktuelnim temama, od kojih su mnoge bile po prvi put otvorene za javnost.

Otvorenom, demokratskom društvu i borbi za građanska i ljudska prava, posvetio je ceo život.

Demokratska Srbija danas, 14. decembra, tuguje, a ubuduće se sećati istinskih ljudskih vrednosti i dostignuća kojima je zadužio Branislav Cole Kovačević.

E-novine, 14.12.2010.

Peščanik.net, 15.12.2010.