Inicijativa nevladinih organizacija Građanska Vojvodina sa zaprepašćenjem obaveštava javnost o sledećem:

Savet RRA je 18. aprila izabrao u Upravni odbor RTV Dalibora Bubnjevića.

Dalibor Bubnjević je godinama vodio marketing knjige „Slučaj Nacionalni stroj” autora Gorana Davidovića zvanog Firer. Autora je Okružni sud u Novom Sadu osudio na godinu dana zatvora zbog raspirivanja nacionalne, verske i rasne mržnje.

U knjizi čiji marketing vodi Dalibor Bubnjević objavljen je program nacističke organizacije Nacionalni stroj. U ovom programu, na str. 183 knjige o kojoj je reč, stoji sledeće:

2. Zahtevamo ujedinjenje svih srpskih zemalja u jedinstvenu srpsku nacionalnu državu koja osigurava postojanje i preporod srpske nacije u veličini slovenskog arijevskog nasleđa, pretežno dinarskog podrasnog tipa.

6. Zahtevamo uvođenje centralne vlasti kao nacionalne službe, time, što bi najčasniji i najsposobniji u narodu bili birani i vladali u korist narodne zajednice po principu vođstva i odgovornosti. Trenutnu podelu i narodno samoubistvo parlamentarizma bismo zamenili vladavinom narodnog predstavništva.

7. Puno građansko pravo kao svest nacionalne odgovornosti mogu imati samo lojalni građani naše zemlje, koji su pripadnici bele arijevske rase, dok bi državljani ne bele rase i rasno mešani imali određeni status i ograničena prava, oslobođeni građanskih dužnosti. Visoki predstavnici naroda na odgovornim položajima od nacionalnog značaja moraju biti srpskog porekla.

8. Inostrana politika srpske nacionalne države, služiće interesima naše zemlje i naroda, kao i zajedničkom interesu bele Evrope. Smatramo da je vrednost rase osnova za evropsko jedinstvo i unapređenje evropske civilizacije.

9. Verujemo u biološku nejednakost, kako među pojedincima, tako i među rasama. Fizičke, mentalne i moralne karakteristike su nasledne i nepromenljive. Želimo da svako sačuva svoju posebnost i živi u harmoniji sa ostalim rasama u interesu unapređenja čovečanstva. Verujemo u geografsku segregaciju.

10. Zalagaćemo se za uvođenje eugenskog programa kao napretka ljudske vrste i zabraniti svaki oblik rasnog mešanja. Očuvanje sopstvene rase i nasleđa ne znači porobljavanje ili uništavanje drugih, već prirodno pravo na sopstveni rasni identitet.”

Izborom Dalibora Bubnjevića u članstvo Upravnog odbora RADIODIFUZNE USTANOVE VOJVODINE – RTV Savet RRA je pokazao da mu ni otvoreni podržavaoci nacističke ideologije nisu nepodobni ukoliko se radi o ispunjavanju stranačkih kvota.

Građanska Vojvodina upozorava da se ovde ne radi o šovinizmu niti o puzajućem fašizmu, nego o neprikrivenom tolerisanju i društvenom afirmisanju otvorenog promotera klasične nacističke ideologije.

Građansku Vojvodinu čine:

Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Centar za regionalizam, Novi Sad

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji – Kancelarija u Novom Sadu

Građanski fond Panonija, Novi Sad

Otvoreni licej, Sombor

Zelena mreža Vojvodine

Građanska akcija Pančevo

U prilogu: impresum knjige „Slučaj Nacionalni stroj“ sa imenima autora Gorana Davidovića Firera i šefa marketinga Dalibora Bubnjevića.

 
Građanska Vojvodina, 18.04.2011.

Peščanik.net, 18.04.2011.

Srodni linkovi: