Razlika između odmrzavanja plata i penzija sada, u januaru ili u aprilu nije finansijski od velikog značaja. Isto se može reći i za efekte na ukupnu ekonomsku aktivnost, oko čega je bilo takođe preterivanja u javnoj raspravi. Drukčije stoji stvar kada je reč o očekivanjima kako kada je reč o privrednim kretanjima, tako i od najavljenih pravila fiskalne odgovornosti.

Problem sa administrativnim merama kontrole dohodaka je isti kao i sa kontrolom cena. U nekom času mora da dođe do odmrzavanja. To formira očekivanja na osnovu kojih se ljudi ponašaju i pre nego što do samog odmrzavanja i dođe. Recimo, nezavisno od toga što će do odmrzavanja doći tek u januaru, ima smisla već danas trošiti više. Isto tako, ima smisla već danas povećati cene svojih proizvoda jer se očekuje rast tražnje. Usled toga, kao kod svake liberalizacije, a odmrzavanje je upravo to, valja očekivati jednokratno povećanje potrošnje i rast cena. Ovo drugo se već može videti jer je rast cena ili već prisutan ili se najavljuje.

Namera je, kako se objašnjava, da se ne dozvoli da se oforme očekivanja da dolazi do trajnog omekšavanja fiskalne politike tako što će se Vlada obavezati na to da će biti odgovorna i da će, u stvari, težiti da smanjuje javnu potrošnju. Tom cilju bi trebalo da posluži zakon o fiskalnoj odgovornosti. Nezavisno od toga šta će u njemu pisati, jasno je da su očekivanja vezana za odmrzavanje značajno jača od uverljivosti fiskalnih pravila. Jer ako MMF mora da pristane na kompromis, a raspolaže sa sankcijama jer može da uskrati finansijsku pomoć, šta će naterati partije da ne povećavaju javnu potrošnju kako bi poboljšale svoje izglede na izborima? Trebalo bi da glasači smatraju odmrzavanje nepoželjnim, pa da povećaju štednju, a ne potrošnju i time zaprete da će glasati protiv partija na vlasti, a to nikako nije u skladu sa njihovim trenutnim očekivanjima i ponašanjem.

 
Blic, 01.09.2010.

Peščanik.net, 01.09.2010.


The following two tabs change content below.
Vladimir Gligorov (Beograd, 24. septembar 1945 – Beč, 27. oktobar 2022), ekonomista i politikolog. Magistrirao je 1973. u Beogradu, doktorirao 1977. na Kolumbiji u Njujorku. Radio je na Fakultetu političkih nauka i u Institutu ekonomskih nauka u Beogradu, a od 1994. u Bečkom institutu za međunarodne ekonomske studije (wiiw). Ekspert za pitanja tranzicije balkanskih ekonomija. Jedan od 13 osnivača Demokratske stranke 1989. Autor ekonomskog programa Liberalno-demokratske partije (LDP). Njegov otac je bio prvi predsednik Republike Makedonije, Kiro Gligorov. Bio je stalni saradnik Oksford analitike, pisao za Vol strit žurnal i imao redovne kolumne u više medija u jugoistočnoj Evropi. U poslednje dve decenije Vladimir Gligorov je na Peščaniku objavio 1.086 postova, od čega dve knjige ( Talog za koju je dobio nagradu „Desimir Tošić“ za najbolju publicističku knjigu 2010. i Zašto se zemlje raspadaju) i preko 600 tekstova pisanih za nas. Blizu 50 puta je učestvovao u našim radio i video emisijama. Bibliografija