Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić

Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić

Tekst koji sam juče pisao pred izbore u DS-u, već danas deluje kao potpuna sprdačina. Mogao sam komotno da ga objavim na Tarzaniji umesto na Peščaniku. Ispade više kao pokušaj da operem savest što sam ih javno podržao na izborima, uprkos svim zamerkama, nego kao predlog koji ima ikakve veze sa političkom (i bilo kojom drugom) realnošću. Mislim da je izbor Dragana Šutanovca za predsednika Demokratske stranke vrhunac političkog autizma ove grupe građana, koja će možda uspevati da zadrži neke lične privilegije plivajući na ivizi cenzusa, ali teško mogu da zamislim da će se u doglednoj budućnosti transformisati u nekakav stožer opozicije Vučiću.

Čisto kao kuriozitet, zaista me interesuje da li članovi DS-a koji imaju pravo glasa na stranačkim izborima imaju ikakvu ideju o tome šta ogroman broj njihovih bivših i sadašnjih glasača1 misli o gospodinu Šutanovcu (politički, ne privatno, naravno)? Ne mislim na one na koje je uticala Vučićeva besomučna i besramna propaganda o ”žutim lopovima”, već na ozbiljan deo onih 6% glasača koji su, uprkos svemu, odlučili da glasaju za DS na poslednjim izborima? Ako nemaju ideju, onda nisam siguran da bi trebalo da nastave da se bave politikom. Ako imaju, a baš ih je briga – onda ništa, neka nastave kako su krenuli. Zaista.

Ovo je ujedno i nauk da se iz (auto)destrukcije retko kad rađa nešto pozitivno. Posebno ovako sistematično sprovedene autodestrukcije.

Peščanik.net, 25.09.2016.

Srodni linkovi:

Saša Ilić – Generali mrtve vojske

Stevan Filipović – Pred izbore za predsednika Demokratske stranke

Dragan Šutanovac – Urednicama Peščanika

Saša Ilić – Da li je zaokret moguć


________________

  1. Nije u pitanju rezultat statističkog istraživanja, već subjektivno mišljenje. Naravno, moguće je reći da nisam u pravu, dok se slično istraživanje ne sprovede. Na primer, na izborima.