Predsednik LDP Čedomir Jovanović javno je kritikovao Vesnu Pešić nakon što je ona podnela ostavku na funkciju u stranci zbog njegovog govora 22. marta u Skupštini Srbije, gde se između ostalog, usprotivio vojnoj akciji saveznika protiv Libije, govorio o “Obaminim klovnovima” i nazvao afričke lidere kanibalima.

“Naša neslaganja su mnogo dublja. Ja sam svestan činjenice da lideri stranke često moraju da budu ventili za odnose koji nemaju mnogo veze sa politikom i to sam bio i u ovom slučaju. Za mene je njena argumentacija neprihvatljiva zato što je neiskrena, neiskrena je zbog toga što nije potpuna i neiskrena je zbog toga što je ostavka podneta na funkciju koja nema nikakve veze sa parlamentom”, rekao je Jovanović, a prenosi B92.

“Ako neko nije zadovoljan politikom LDP-a u parlametnu onda treba da podnese ostavku na mesto poslanika, a ne ostavku na mesto predsednice Političkog saveta koji je bio mnogo više fikcija nego telo u stranci”, poručio je Čedomir Jovanović i dodao da neko ko “može da nam bude roditelj treba u onome što mi radimo da traži korist za društvo, a ne izgovore za sopstvene postupke”.

Samo nekoliko sati ranije, prva reakcija na ostavku Vesne Pešić bila je drugačija. Jovanović je tada istakao da je kao predsednik stranke uvek poštovao svaku vrstu autonomije i slobode poslanika i funkcionera LDP, što je naročito važilo za poziciju Vesne Pešić, koja je pored njegove beskrajne podrške uživala razumevanje svih čak i kada se sa njom nisu slagali.

“Na to sam posebno ponosan”, rekao je Čedomir Jovanović neposredno nakon ostavke Vesne Pešić.

U nastavku izjave Čedomir Jovanović kaže: „Mislim da je obaveza LDP bila da osudi stradanje civila u Libiji i da je mnogo važnije to što smo prekinuli sramno ćutanje naše diplomatije od fabrikovane afere kojom se menjaju teze kako bi se izbegla odovornost za politiku razumevanja koju Srbija ispoljava za diktature po svetu. Samo tako što ćemo ići događajima u susret mi možemo razvijati kredibilitet stranke.

Naše razlike u doživljaju odgovornosti prema poziciji i uspehu stranke i do sada su bile značajne. One u mom slučaju nikada nisu bile lične, pa zato ne mislim da se opravdanje za ovakav postupak može tražiti u nesporazumu koji je u međuvremenu definitivno okončan. S obzirom da je za 21. maj zakazana Izborna skupština LDP-a svi stranački organi, pa i Politički savet su i inače u postupku izbora koja će dati političku ocenu rada stranke. Na moje zadovoljstvo predsednik će biti izabran glasanjem svih članova“.

***

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović je u susretu sa predstavnicima afričke grupe u Skupštini objasnio da je njegova izjava bila isključivo usmerena ka kritici ministra Jeremića i spoljne politike, a nikako izraz stava o narodima i državama u Africi.

“Nisam želeo nekoliko dana da komentarišem kampanju koja je pokrenuta u delu naše javnosti i koja je posledica grubih zloupotreba Ministarstva spoljnih poslova. Radi se o našoj kritici spoljne politike i odnosu ministarstva i Vlade prema libijskoj krizi. Mi smo u kritici te politike isključivo razmišljali o šteti koju trpe građani Libije, koji su žrtve nasilja, sukoba o kojima mi ne treba da ćutimo, imajući tragično iskustvo u ovoj zemlji”, rekao je Jovanović.

Lider LDP je izrazio žaljenje zbog onih koji su se osetili povređenim i ocenio da je ministarstvo više nego zloupotrebilo ovu situaciju i da je ono bilo dužno da objasni o čemu se govorilo u skupštini, a ne da, kako je to učinio ministar Jeremić, pronalazi unutrašnju političku korist u tako grubim zloupotrebama.

Ističući da mu je najmanje bila želja da vređa one koje stradaju ili one koji su prijatelji naše zemlje Jovanović je ponovio da je izjava bila usmerena na kritiku naše spoljne politike koja okreće glavu pred stradanjem civila u Libiji i da ima isključivo politički kontekst.

“U razgovoru sa predstavnicima afričke grupe sreli smo dobronamerne političare, ljude sa kojima ćemo nastaviti da radimo, upravo u cilju afirmisanja jedne politike koja je prepoznatljiva i na kojoj insistira Liberalno-demokratska partija. To je politika demokratizacije, međusobne solidarnosti, tolerancije, zaštite ljudskih prava i građanskih sloboda. To je politika Liberalno-demokratske partije i mislim da je ovim danas ovde učvršćena” rekao je predsednik Liberalno demokratske partije.

Ono što sam rekao u parlamentu ne treba da bude doživljeno kao moj lični stav prema narodima i državama. To je bila politička kritika rada ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, a reč kanibalizam ću dobro zapamtiti i mislim da ću je nakon toga zaboraviti”, rekao je Jovanović i dodao da misli da je na današnjem sastanku sa ambasadorima problem rešen.

E-novine, 31.03.2011.

Peščanik.net, 01.04.2011.

Srodni linkovi:

Ostavka Vesne Pešić

Čedomir Jovanović povodom ostavke Vesne Pešić