Najoštrije osuđujemo presudu Osnovnog suda u Novom Sadu kojom je aktivista Antifašističke akcije iz Novog Sada, Zoran Petakov, dobio rešenje o izdržavanju kazne zatvora u trajanju od sto dana zbog uvrede episkopa Srpske pravoslavne crkve (SPC), vladike bačkog Irineja. Episkop Irinej je tužio Petakova jer ga je nazvao jednim od jahača Apokalipse.

Na ovaj način SPC i njoj bliske političke snage šalju jasan znak da crkva ne samo da nije odvojena od države, već i da se nalazi iznad nje. Ovom nepravednom presudom je jasno poručeno kako će proći svako ko kritički progovori i jednu jedinu reč o SPC, a naročito o njenom vrhu. Njome se nedvosmisleno dovodi u pitanje sekularnost države i pravo na slobodu javnog govora koja je zagarantovana ustavom i zakonima Republike Srbije.

Zato zahtevamo da se ova sramotna presuda poništi, a Petakov oslobodi jer proces u kojem je osuđen predstavlja farsu u kojoj su učestvovali sudstvo, vladajuće političke strukture i sama SPC. Krajnje je vreme da se okonča bezobzirnost i nadmenost vladajućih krugova tesno povezanih sa SPC.

 
Forum pisaca, 11.05.2012.

Peščanik.net, 11.05.2012.