Nakon apela Foruma pisaca da se u celosti objavi tekst crnogorskog pisca i novinara Andreja Nikolaidisa, dominantna reakcija medija u predizbornoj groznici jeste da se pojedini potpisnici i članovi Foruma pisaca, pre svega Sreten Ugričić, prikažu kao oni koji podržavaju terorizam, a ne kao zagovornici elementarnih ljudskih i autorskih prava. Ponovo je u pitanju spinovanje i selektivno citiranje.

Ovim putem, ne želeći da ulazi u stručnost-ispred-politike javnih delatnika koji su brže-bolje krenuli u ispisivanje novih poternica, Forum pisaca poziva na pažljivo i razložno čitanje kako izvornog teksta Andreja Nikolaidisa, tako i saopštenja Foruma.

Takođe, Forum pisaca poziva na javnu debatu o nasleđu traumatične prošlosti, što je zapravo žarišno mesto svih reakcija koje su usledile poslednjih nedelja. Nesuočavanje s tim nasleđem je opasnost koja pokreće odjeke i reagovanja, kojima su ovih dana ispunjeni mediji u Srbiji. Primer takvog novinarstva je i tehnika montaže i podmetanja u beogradskom listu Press.

Našem društvu nisu potrebne nove devedesete.

U Beogradu 19.1.2012.


Članovi Foruma pisaca:

Filip David
Nenad Prokić
Predrag Čudić
Mirjana Miočinović
Borka Pavićević
Ivan Čolović
Vladimir Arsenijević
Ibrahim Hadžić
Mirjana Đurđević
Siniša Tucić
Dragana Mladenović
Dragoljub Todorović
Borivoje Adašević
Vladimir Arsenić
Marjan Čakarević
Andrija Matić
Milica Jovanović
Saša Ćirić
Miloš Živanović
Saša Ilić
Tomislav Marković
Aleksandar Novaković
Dragoljub Stanković
Irena Javorski
Petar Matović
Milan Đorđević

Peščanik.net, 19.01.2012.

SLUČAJ SRETEN UGRIČIĆ