U žarkoj želji da se istaknu, članice feminističke pank grupe Pussy Riot su utrčale u hram Hrista Spasitelja, popele se na soleos pred ogromnim ikonostasom i s raznobojnim čarapama navučenim na svoje glave otpevale pesmu koja po svojim umetničkim kvalitetima iskreno rečeno daleko zaostaje za onim građanskim.

I šta reći? Stvarno su se istakle.

Zvanična crkva je odmah reagovala i ovu pesmu nazvala „svetogrđem“. Pa naravno da je svetogrđe kada se u refrenu ove đavolje pesmice uporno ponavlja bogohulna rečenica – Bogorodice oteraj Putina.

Priča se da je patrijarh Kiril lično zamolio Putina da strogo kazni nestašne devojke. A u Jevanđelju po Mateju, crno na belom piše: „A ja vam kažem: ljubite neprijatelje svoje, blagosiljajte one koji vas kunu, činite dobro onima koji vas mrze i molite se Bogu za one koji vas gone“ (Mat. 5:44).

Izgleda da je naš patrijarh u pravoslavlje zalutao iz neke druge religije.

Priča se i to da je još pre izbora Putin stvarno lično naredio da se devojke pronađu i uhapse, i sudeći po marljivosti istražnih organa, sve ukazuje na to da su obe ove priče istinite.

I da rezimiramo. Putin ne zna ništa o prevarama i falsifikatima koji su zabeleženi na poslednjim predsedničkim izborima. O potonuloj platformi Koljskaja (17 poginulih), Putin izgleda takođe nema pojma. On nikada, nijednom rečju nije pomenuo ovu strašnu tragediju koja se sredinom decembra prošle godine dogodila na Ohotskom moru. On nikada nije reagovao na razne sitne i beznačajne događaje koji se neprestano pominju u svim izjavama plaćenih agenata Stejt departmenta (zajedničko ime za sve opozicionare i učesnike poslednjih demonstracija), kao što su saobraćajna nesreća na Lenjinskom prospektu ili kao što je smrt Magnitskog i dokazi o tome da policajci, islednici i činovnici poreske inspekcije i danas spokojno žive i troše pošteno ukradenih 250 miliona dolara. On nikada nije reagovao na optužbe biznismena Kolesnikova da je Putinu izgrađen dvorac u Gelendžiku koji košta milijardu dolara, na priču biznismena Morozova o tome kako su državni činovnici, odgovorni za građevinske radove u Sočiju, od njega bezočno iznuđivali mito, na skandal s fondom Federacija kada je Putin lično pevao i svirao na klaviru, a novac od dobrovoljnih priloga sakupljen na tom koncertu nikada nije stigao u bilo koji onkološki centar ili dečiju bolnicu…

„Naravno da znamo za taj odvratni incident“ – rekao je okupljenim novinarima povodom akcije feministkinja Putinov portparol Dmitrij Peskov. A vi dragi čitaoci, šta vi mislite? Hoćemo li mi ikada dočekati taj trenutak da nam se povodom pogibije makar jednog ruskog građanina koga su do smrti pretukli policajci, ili ga je kao bubašvabu na ulici ili drumu svojim kolima nekažnjeno pregazio neki bahati državni činovnik, Dmitrij Peskov obrati ako ne istom, a ono makar sličnom rečenicom?

Za Rusiju su to izgleda samo beznačajne tričarije. A „pank-molitva“ Bogorodici otpevana u hramu Hrista Spasitelja, ne bi li se ona umilostivila i najzad preduzela odlučujuće korake da otera Putina – e to je, kako vidimo, jedan od najvažnijih problema ruske sadašnjice.

 
Ежедневный Журнал, 15.03.2012.

Prevod s ruskog Haim Moreno

Peščanik.net, 16.03.2012.

Srodni linkovi:

Radio Eho Moskve – Nepravoslavni zvuci

RAPSI – The Pussy Riot controversy

Grani.ru – Vlast gubi tlo pod nogama