Govori Radivoje Papović (6,59), insert iz radio emisije Fantom slobode o poseti Prištini 1994. godine.

 
Centar za praktičnu politiku (CPP) poziva predsednika Vlade Srbije i političke stranke koje učestvuju u rekonstrukciji Vlade da se hitno izjasne o najavama medija da bi novi ministar prosvete mogao biti Radivoje Papović. Iako su u pitanju nezvanične informacije medija, ozbiljnost ovog ministarstva i biografija Papovića zahtevaju hitnu reakciju Vlade, političkih stranaka i javnosti.

Radivoje Papović bio je rektor Univerziteta u Prištini od 1991. do 1998. godine, u vreme kada su sa Univerziteta proterani svi studenti i nastavnici albanske nacionalnosti. Rektor Papović je poznat po ekstremno nacionalističkim stavovima i izjavama poput: “Problemi su samo u poštovanju zakona. Albanci to ne umeju. Oni to ne umeju, civilizacijski ne umeju da poštuju zakon”, ili o Albancima kao „narodu koji prvi put formira azbuku 1915.“ zbog čega ne može da se obrazuje na „šiptarskom jeziku“.

Albanske studente nazivao je neprijateljima, a svoj položaj video kao odbranu srpstva od školovanja budućih separatista. Zalagao se za nastavak politike kolonizacije Kosova koja je sprovođenja u vreme Kraljevine Jugoslavije. Imao je toliko ekstremne stavove da je došao u sukob čak i sa Slobodanom Miloševićem zbog protivljenja povratku albanskih studenata na prištinski univerzitet.

Papovića je rehabilitovala vlast Vojislava Koštunice, kada je postavljen za rektora Univerziteta u Mitrovici. Na to imenovanje oštrim protestom su reagovali Asocijacija evropskih univerziteta i UNMIK.

Sama najava da bi ovakav čovek mogao da preuzme Ministarstvo prosvete dovoljna je da izazove opravdano uznemirenje javnosti. Oblasti prosvete, kulture i zaštite ljudskih prava već godinama su potpuno zapostavljene i nisu u fokusu vodećih političkih stranaka. Takva politika nanosi neuporedivo veće dugoročne štete državi od bilo kakvog promašaja u ekonomiji ili finansijama. CPP poziva sve političke stranke da hitno promene odnos prema ovim resorima i da pokrenu široke konsultacije sa stručnom i zainteresovanim javnošću o najboljim rešenjima za buduću politiku reforme prosvete, kulture i zaštite ljudskih prava.

 
Centar za praktičnu politiku

Peščanik.net, 14.08.2013.