Foto: August Allen
Foto: August Allen

Čega se pametan stidi, naš vicepremijer se – ne stidi. Naprotiv, on otvoreno i s ponosom kaže da neće učestvovati u Paradi ponosa, jer nije on nikakav licemer – objasniće nam – pa da građanima Srbije govori jedno a tamo nekim strancima nešto sasvim drugo. Zastanimo za čas nad ovom složenom – „dvokomponentnom“ – izjavom, i pokušajmo da razumemo šta je vicepremijer u stvari rekao.

Vicepremijer je očito ponosan na to što, kako tvrdi, i pred domaćom i pred stranom javnošću uvek govori jedno te isto. Time se on razlikuje od licemera koji postupaju upravo obrnuto. Tako on demonstrira svoj moralni integritet i etičku koherentnost. No, kakve to veze ima s Paradom ponosa?

Pođimo od licemera. Vicepremijer nam sugeriše da bi licemer: 1) mogao iskreno učestvovati u Paradi ponosa, a pred strancima izigravati homofoba; 2) pred strancima iskreno podržavati Paradu ponosa, a pred domaćom javnošću glumiti homofoba. Imamo tu i podslučajeve: 1a) neiskreno učešće u Paradi ponosa, uz iskreno zgražanje nad homoseksualnošću pred strancima; 2a) neiskreno podržavanje Parade ponosa pred strancima, uz ispoljavanje autentične homofobije pred domaćom javnošću.

Sva je prilika da je vicepremijer mislio na licemera 2a, dakle na osobu koja želi da se dodvori strancima time što u njihovom prisustvu navodno podržava Paradu ponosa, a čim oni okrenu leđa iskazuje nesputano gnušanje nad homoseksualcima. Iz toga sledi da je vicepremijer ponosan na sebe jer se jednako gnuša pedera i pred domaćom i pred stranom javnošću. U vidu izvestitelja Evropskog parlamenta, strana javnost na to dogovara pohvalama.

Izvestitelj je zadovoljan jer neki novi članovi vicepremijerove vlade kažu da će koračati u povorci, dok sam vicepremijer obećava zaštitu svih učesnika Parade – ako do nje eventualno dođe, što zavisi od bezbednosne procene. Dakle, stvari se u Srbiji primetno kreću nabolje, smatra izvestitelj, jer ako se Parada zakazana za narednu nedelju održi, u njoj će učestvovati i neki novi članovi vlade, koji će zajedno sa ostalim učesnicima biti sasvim bezbedni, što im garantuje vicepremijer lično, jer je to naposletku i uslov da se Parada održi. Da zaključimo: vicepremijer je dobio pohvalu jer je garantovao bezbednost na događaju koji će se održati samo ako se proceni da su svi njegovi učesnici bezbedni.

Objašnjavati sad izvestitelju i vicepremijeru da je održavanje Parade prioritetet a da se garancije za bezbednost u ozbiljnoj državi podrazumevaju, to jest da u ozbiljnoj državi ne može da se desi da pozitivna bezbednosna procena bude uslov za održavanje Parade, zaludan je posao. Njih dvojica jasno pokazuju da nisu u stanju da shvate da se Parada upravo i organizuje zbog toga što garantovanje bezbednosti njenim učesnicima zahteva posebne mere.

No, nije to jedini gaf vicepremijera u vezi s Paradom. Naime, nije jasno ni to na koje je licemere vicepremijer u stvari mislio. Umesto što se predstavlja kao izuzetan političar s moralnim integritetom, vicepremijer bi morao da zna da je tek baštinik tradicije koju su, pored ostalih, ustanovili i neki visoki funkcioneri Demokratske stranke. Jer, nema nikakve razlike između stava o Paradi koji nam danas s ponosom saopštava vicepremijer i onoga što je, na primer, 2011. govorio današnji predsednik DS-a. Ako se poslužimo terminima samog vicepremijera, ispada da u Srbiji imamo veoma malo licemernih političara, kada je o odnosu prema homoseksualnosti reč: gotovo niko od njih se ne ustručava da uskrati svoju podršku pripadnicima LGBT grupa i pred domaćom i pred stranom javnošću.

Peščanik.net, 21.09.2013.

LGBTQIA+

The following two tabs change content below.
Dejan Ilić (1965, Zemun), urednik izdavačke kuće FABRIKA KNJIGA i časopisa REČ. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Programu za studije roda i kulture na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti i doktorirao na istom univerzitetu na Odseku za rodne studije. Objavio je zbirke eseja „Osam i po ogleda iz razumevanja“ (2008), „Tranziciona pravda i tumačenje književnosti: srpski primer“ (2011), „Škola za 'petparačke' priče: predlozi za drugačiji kurikulum“ (2016), „Dva lica patriotizma“ (2016), „Fantastična škola“ (2020) i „Srbija u kontinuitetu“ (2020).

Latest posts by Dejan Ilić (see all)