Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

Po Beogradu su postavljeni bilbordi koji reklamiraju EuroPride 22. Na njima je fotografija predsednika Srbije sa naslovom: Ma, šetaj, bre! U potpisu: Normalna Srbija.

Lažem, nisu postavljeni. Da jesu, oni, pod jedan, ne bi bili vandalizovani kao ovi koje vidimo. Jer se za uništavanje slike predsednika hapsi, što znamo od ranije. A da se to ne bi desilo (vandalizovanje, ne hapšenje) ispod svakog bi, isto kao i na izborima, sedeo po jedan plaćeni čuvar bilborda.

Drugo, ime Normalna Srbija bi bilo iskorišćeno za bolju stvar, pa predsednik Srbije ne bi više mogao da ga svojata i njime ozvaničava nenormalnost. A i šta drugo da mu kaže normalna Srbija? Ma, šetaj, bre, je sasvim pristojan način da nekom stavite do znanja da vam je dojadilo da ga više slušate i gledate, zar ne?

A i da on sam to kaže, šta bi bilo normalnije od tog poziva na šetnju, jednu međunarodnu manifestaciju, baš kao što je i Sajam vina, na koji nas jeste pozivao? Sigurno ne ono što on radi – izjednačava je sa profašističkim (ne, nije preteška kvalifikacija) zahtevima za njenu zabranu. Jer – kako je normalno reći da su isti, isto ekstremistički i predsedniku Srbije isto odvratni, oni koji hoće da vole i ovi koji vole da biju?

I otkud to da su suprotstavljene strane – jedna koja najavljuje nasilje i druga „oni koji bi da im teraju kontru“? Pa, organizacija evropske Parade je ugovorena pre nekoliko godina, a ispada da njeni organizatori teraju kontru ovima što su tek sad smislili da je treba zabraniti. Zar nije obrnuto, da ovi koji prave parade srama teraju kontru paradi ponosa?

I kad smo to naprasno zakoračili iz zlatnog doba u bronzano? Zašto nas predsednik Srbije nije i o tome onako pompezno obavestio kao onomad o zlatnom dobu? Zar treba posredno da zaključujemo da smo se strmoglavili u divljaštvo? I da su istovetni izdajnici države oni koji bi da šetaju pod zastavom duginih boja i ovi koji već šetaju pod zastavom Rusije i nose Putinove slike?

No, ako nas i nije obavestio o strmoglavu, rekao nam je nešto drugo. Da je sve to deo kampanje „Obesmisliti sve i uništiti sve. Svaki put kada dođete i govorite o ozbiljnim temama vam se pojavi neka laž, glupost ili besmislica ne bi li se pričalo o tome. Zašto? Zato što takve laži, neistine, prolaze“. A premijerka nas je lepo uputila da pažljivo slušamo njegove reči pa ćemo sve znati.

Peščanik.net, 05.09.2022.

LGBTQIA+

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)