Prekinuti let, Šumarice, Miodrag Živković (1963), foto: Damir Romanov
Prekinuti let, Šumarice, Miodrag Živković (1963), foto: Damir Romanov

Nedavnim huliganskim skandalom u zgradi Predsedništva Srbije, tenkovsko-artiljerijskim granatiranjem i preoravanjem Peštarske visoravni usred sezone ispaše, čime je Bošnjacima s obe strane Drine poslata jasna poruka, onomadnjom sednicom Vlade u Kruševcu, na kojoj se predsednik Srbije pubertetski hvalisao svojim uličarenjem i huliganstvom u mladosti i prozivao devojčice u opoziciji (njih petorica, a ja sam), te potonjim cirkusom s pevanjem i pucanjem sa smotrom naoružanja i vojne opreme u neposrednoj blizini šumaričkog Muzeja „21. oktobar“ – državni vrh od Srbije definitivno pravi svojevrsno kukavičje gnezdo, odnosno zavod za kolektivno zbrinjavanje svih njenih građana.

Smotra naoružanja i vojne opreme održana je u Spomen parku Šumarice, u kojem su, podsetimo, 21. oktobra 1941. vojnici nemačkog Vermahta streljali nekoliko hiljada nedužnih kragujevačkih radnika, trgovaca, zanatlija, profesora, advokata, sveštenika, seljaka, učenika gimnazije i drugih srednjih škola. U direktnom prenosu na TV Pinku i lokalnoj televiziji Kragujevac videli smo kako je smotru posetio i aktuelni (sve)srpski vožd i samozvani vrhovni komandat Aleksandar Vučić. Na prvom programu RTS-a u to vreme vrteo se film „Tito i ja“.

Društvo predsedniku Srbije u tih pola sata, na koliko je vraćajući se iz Kruševca svratio u Kragujevac, pravili su vladika šumadijski Jovan koji je A.V-a povremeno tapšao po leđima, ministar vojni dr Nebojša Stefanović, kojeg su Vučićevi mediji do pre koji dan čerečili i optuživali za zaveru protiv predsednika i njegove porodice. Okolo se muvao i domaćin manifestacije, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić zvani Luftika, čiji je najveći uspeh u minulih godinu dana koliko je na vlasti to što je relativno sitnim parama, što na medijskom konkursu što, kako se špekuliše, ispod žita obezbedio gotovo apsolutnu lojalnost svih lokalnih medija. Čak i onih koji su doskora glumatali nekakvu nezavisnost, što se belodano videlo tokom i nakon vidovdanske smotre naoružanja u Šumaricama.

Bio je tu i neizbežni pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović zvani Baća, koji je predsednika upoznavao za novitetima domaćih vojnih fabrika, i kojeg u tim istim fabrikama sumnjiče za najmanje dve promašene investicije: za fabriku municije u Uzićima kod Užica, koja zvrji prazna, jer stručnjaci iz užičkog „Prvog partizana“ nisu hteli da dođu u Uziće, te za Zastavinu modularnu pušku (pušku sa izmenjivim cevima), koju nema ko da kupi, pošto je nijedna vojska osim srpske koja je to morala, nije uvrstila u sistem naoružanja. U te dve promašene investicije stucani su milioni, ako ne i desetine miliona evra poreskih obveznika Srbije. Vodeći oružarski sindikat u Kragujevcu Miloradovića optužuje i za značajan doprinos aktuelnoj proizvodno-poslovnoj agoniji Zastave oružja.

Svoje proizvode u Kragujevcu su na Vidovdan predstavili i čačanska Sloboda, koja je u prethodnih 20-ak dana dva puta letela u vazduh, a da se uzrok tih akcidenata još ne zna, te valjevski Krušik, čiji su nas radnici, sat uoči početka smotre, obavestili da im zdravstvene knjižice, zbog neuplaćenih doprinosa, nisu overene mesecima, usled čega ne mogu da idu kod lekara niti da primaju terapiju. Nedavno je jednoj njihovoj koleginici, tvrde, puklo slepo crevo, i žena je spasena u poslednji čas, posto joj je medicinska intervencija obezbeđena preko veze.

Strogo kontrolisani nacionalni i lokalni mediji gotovo papagajski su preneli da je smotra naoružanja i vojne opreme u Šumaricama bila veličanstvena, te da joj je prisustvovao veliki broj Kragujevčana. Pre će, međutim, biti da je rečena smotra na tamponiranoj ledini, bez ijednog drveta na njoj i na temperaturi koja je na suncu premašivala 40 stepeni, sa usijanom vojnom gvožđurijom u neposrednoj blizini muzeja koji čuva uspomene na hiljade streljanih Kragujevčana, i sa neočekivano malim brojem posetilaca – bila na ivici fijaska i groteske. Uprkos mentalnom teroru kojem su Kragujevčani, posebno lokalni prosvetni radnici od kojih je zahtevano da na Vidovdan dovedu osnovce i srednjoškolce u Šumarice, danima uoči te manifestacije bili izloženi – na smotri se pojavilo tek nekoliko hiljada ljudi, od kojih su većinu činili partijski aktivisti SNS-a i zaposleni u kragujevačkoj gradskoj upravi, te gradskim javnim i komunalnim preduzećima.

Iako je malo kome normalnom jasno čemu služi sve učestalije taljiganje mahom rusko-kineske vojne gvožđurije, uz nešto Erbasovih helikoptera i domaćih modernizovanih ili novoproizvedenih oklopnih vozila, čija ozbiljnija serijska proizvodnja, zbog besparice, teško može da počne u dogledno vreme – predsednik Vučić je u Kragujevcu čelnicima Vojske Srbije predložio da se takve manifestacije „organizuju još češće, i to širom Srbije“. Da li će VS po želji vrhovnog komandanta da pristane da se definitivno pretvori u putujući cirkus, ostaje da se vidi. Tim pre što taj cirkus s pucanjem i pevanjem mnogo košta. Koliko tačno ne zna se, ali se zna je rebalansom ovogodišnjeg državnog budžeta za Vojsku Srbije predviđeno čak 44 odsto više novca od prvobitno planirane sume.

S druge strane, iz Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu na Vidovdan je stigla informacija da trudnice hospitalizovane u toj zdravstvenoj ustanovi leže na krvavim dušecima i jedu buđavu salamu. Ništa, bez ikakve dileme, nije bolje ni u većini ostalih zdravstvenih ustanova širom Srbije. Uprkos tome, predsednik i vrhovni komandant najavio je nova ulaganja u nabavku naoružanja i vojne opreme, te će VS do marta naredne godine, kako je poručio, da bude čak dva puta snažnija nego što je sada. Nije nam odao tajnu protiv koga će VS da bude sve opremljenija i bolja.

Vidovdanska smotra naoružanja i vojne opreme u Šumaricama ostaće upamćena i po tome što je predsednik Srbije ponovo, po ko zna koji put u prethodnih 9 godina, pokušao da ponizi Kragujevac i Kragujevčane. Od 2012. kad je došao na vlast, Aleksandar Vučić nijednom nije došao u stvarnu posetu Kragujevcu, čak ni onda kad je taj grad 6. maja 2018. slavio 200 godina od proglašenja prestonice moderne Srbije i kada je, umesto u Kragujevcu, bio u Istanbulu, u poseti aktuelnom turskom sultanu Redžepu Tajipu Erdoganu. I sada je, uprkos ulizištvu vladike Jovana i gradonačelnika Luftike, odavde bukvalno zbrisao. Kragujevčanima je ponudio bajato obećanje o izgradnji Severne obilaznice i brze saobraćajnice do Moravskog i Koridora 11, čija je gradnja, prema ranijoj najavi potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, trebalo da počne još 2019. Pretpostavlja se da Vučić Kragujevac ne voli zbog Tome Nikolića koji ga je doveo na vlast. Nevolja je u tome što ni Toma Nikolić ne voli Kragujevac, u kojem ga i dalje pamte kao lokalnog autsajdera i luzera.

Autor je novinar iz Kragujevca.

Peščanik.net, 30.06.2021.

Srodni link: Zoran Radovanović – Kondukter iz Kiseljaka iznad međunarodnih sankcija