Podgorica – Pravni zastupnik Stanka Subotića podnio je juče krivičnu prijavu protiv NN lica iz kabineta bivšeg predsjednika SRJ Vojislava Koštunice, zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja tokom 2001, radi nanošenja štete Subotiću, kao i Milu Đukanoviću i pokojnom Zoranu Đinđiću.

Međunarodni advokatski tim Subotića došao je do saznanja koja ukazuju da je u kabinetu tadašnjeg predsjednika SRJ „postojala paradržavna služba, koja je svojim djelovanjem aktivno radila na stvaranju negativnog javnog mnenja usmjerenog prema tadašnjem premijeru Đinđiću, ali i crnogorskom premijeru Đukanoviću“, kaže se u saopštenju Advokatskog tima.

Krivičnom prijavom NN lica se terete da su „iskorišćavanjem službenog položaja ili ovlašćenja radi nanošenja štete oštećenom Subotiću, kao i Đukanoviću i pokojnom Đinđiću i radi pribavljanja imovinske koristi, na engleskom jeziku interpretirali napise iz hrvatskog lista Nacional i slali ih stranim ambasadama“. U tim tekstovima, kako se tvrdi, objavljeno je mnoštvo neistina o Subotiću, a postoji osnovana sumnja da su njihovo objavljivanje u Nacionalu naručila upravo NN lica iz kabineta predsjednika SRJ.

Predstavljajući se kao „EC Ekspertska jedinica Kabineta Predsjednika“, koja kao formalno tijelo nikada nije postojala, ili bar nije bilo poznato da postoji, NN lica su sa broja telefona koji je koristio Aleksandar Nikitović, slala Ambasadi Italije tekstove iz Nacionala, uz prateći tekst bez potpisa, službenog pečata i djelovodnog broja, kaže se u saopštenju.

Prihvativši materijale kao službenu tvrdnju najvišeg organa SRJ, Ambasada Italije, kako se navodi, dalje ih je proslijedila svojim pravosudnim organima i nadležnim organima Evropske Komisije – OLAF u Briselu. „Predstavljajući Subotića zajedno sa Đukanovićem i pokojnim Đinđićem kao dio kriminalne organizacije, NN lica su onemogućila ili otežala Subotićevo dalje poslovanje na teritoriji Srbije, a tržište je otvoreno konkurentskim firmama ili pojedincima. Time su NN lica učinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja“, stoji u saopštenju Advokatskog tima Subotića.

 
Danas, 12.11.2008.

Peščanik.net, 12.11.2008.