Nevladine organizacije za ljudska prava pozivaju Skupštinu Srbije da podrži Rezoluciju Evropskog parlamenta o proglašenju 11. jula Danom sećanja na genocid u Srebrenici i da time pokaže poštovanje i priznanje žrtava najtežeg zločina među zločinima i otvori početak izgradnje zajedničkog pamćenja u koje će biti utkane sve žrtve ratnih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije.

Nevladine organizacije podsećaju vlast i javnost u Srbiji na obavezu da preuzmu odgovornost za nedela u prošlosti i time pokažu odlučnost za izgradnju demokratske države na temelju vladavine prava i poštovanja ljudskih prava.

Fond za humanitarno pravo (FHP) Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) i Pravnici za demokratiju Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji Građanske inicijative Žene u crnom Queeria – Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti Beogradski centar za ljudska prava Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) Centar za civilno-vojne odnose Centar za regionalizam Građanska akcija Pančevo Vojvodjanka – Regionalna zenska inicijativa i Festival o ljudskim pravima -VIVISECTfest

 
Peščanik.net, 16.01.2009.