Otvoreno pismo dekanu Filozofskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Vesni Dimitrijević

Poštovana gospođo,

Želimo da Vam, bez nedopustivog odlaganja i nepotrebnog okolišanja, saopštimo da smo, najblaže rečeno, zbunjeni, zapanjeni i ozlojeđeni vešću da je našoj i Vašoj koleginici, asistentkinji dr Jasni Šakota-Mimica, uručeno rešenje o prekidu radnog odnosa koje ste prošle nedelje potpisali. Taj Vaš čin smatramo ne samo ishitrenim, nepromišljenim i nepotrebnim, nego i opasnim po međuljudske odnose na Fakultetu, njegovu reputaciju i najosnovnije akademske običaje koji su u toj visokoškolskoj ustanovi sve do ove Vaše odluke postojali.

Ozbiljno nas zabrinjava presedan koji ste tom odlukom načinili tako što ste svoj dekanski mandat započeli uručenjem otkaza koleginici čiji je postupak izbora u (više) zvanje trajao nekoliko godina. Zaplitanje dosadašnje uprave Fakulteta u nepotrebne promene izbornih pravila, bezbrojna odugovlačenja, pa i flagrantna kršenja statutarnih i zakonskih akata izmiče našoj moći poimanja. »Slučaj« koleginice Šakota-Mimica, posmatran u njegovoj celovitosti, traje najmanje pet godina, i za sve to vreme većina članova Izbornog i Nastavno-naučnog veća svojim glasovima, uprkos niza pritisaka, pokušavala je da spreči nepravilnosti i onemogući da lične netrpeljivosti ovladaju našom akademskom zajednicom. Odbrana prava koleginice Šakota-Mimica značila je i odbranu prava pojedinca od zloupotreba zakona, manipulacija i prava jačeg.

Dok su neki među nama verovali da će Vam neveliki radni staž na Fakultetu i još oskudnije iskustvo u radu u fakultetskim telima omogućiti da se uzdignete iznad iscrpljujućih »domaćih« sporova i prihvatite se, polagano i strpljivo, rešavanja najvećih kadrovskih problema koji su se zaoštrili za mandata prošle uprave, drugi su ustrajavali u predviđanju da će se pod novom upravom – opterećenom kontroverznim postupkom njenog izbora – haos samo produbljivati. Vaš otkaz koleginici Šakota-Mimica pruža veliku, ali gorku satisfakciju potonjima.

Pretpostavljamo da ste svesni činjenice da otkaz koji ste uručili neće okončati postojeći, hipertrofirani spor s koleginicom Šakota-Mimica, nego će ga samo preusmeriti na neke druge koloseke. Svakako, iluzija bi bilo verovati da se on neće vraćati na Fakultet, u novim pojavnim oblicima, neočekivanim povodima i putevima, još zaoštreniji i eksplozivniji. Da li ste spremni da preuzmete odgovornost za profesionalnu, moralnu i svaku drugu štetu koju će Fakultet pri tome pretrpeti?

Beograd, 20. oktobar 2009.

Prof. dr Jovan Aranđelović

Prof. dr Radmila Šajković

Prof. dr Marija Bogdanović

Doc. dr Ildiko Erdei

Doc. dr Aleksandar Gordić

Prof. dr Vladimir Ilić

Prof. dr Đokica Jovanović

Doc. dr Mladen Kozomara

Prof. dr Olivera Milosavljević

Prof. dr Aleksandar Molnar

Prof. dr Marjanca Pakiž

Doc. dr Žarko Petković

Doc. dr Lidija B. Radulović

Doc. dr Nada Sekulić

Doc. dr Svetozar Sinđelic

Prof. dr Ivana Spasić

Prof. dr Dubravka Stojanović

Doc. dr Darko Todorović

Prof. dr Vera Vratuša-Žunjić

Prof. dr Sreten Vujović

Prof. dr Milan Vukomanović

Za elektronske potpise garantuju:

Prof. dr Olivera Milosavljević

Prof. dr Dubravka Stojanović

Prof. dr Aleksandar Molnar

Peščanik.net, 22.10.2009.