zastava EU, Madrid

Foto: Peščanik

Ideja Evrope je u opasnosti.

Na sve strane kritike, uvrede i dezerterstvo.

„Dosta sa izgradnjom Evrope“, čuju se povici. Povežimo se ponovo s našom nacionalnom dušom. Otkrijmo naš izgubljeni identitet. To je program populističkih snaga koje osvajaju kontinent. Nema veze što apstrakcije kao što su „duša“ i „identitet“ postoje samo u mašti demagoga.

Evropu napadaju lažni proroci pijani od gneva i u delirijumu kad god dobiju priliku da skrenu pažnju na sebe. Napustila su je dva velika saveznika koja su je u prošlom veku dvaput spasla od samoubistva; jedan preko kanala, a drugi preko Atlantika. Kontinent je ranjiv na sve neumoljivije uplitanje Kremlja. Evropa se kao ideja raspada pred našim očima.

U ovakvoj štetnoj klimi održaće se evropski parlamentarni izbori. Osim ako se nešto ne promeni, osim ako se nešto ne pojavi da preokrene ovu nadiruću, postojanu plimu, ukoliko se ne pojavi novi duh otpora, sve sluti da će ovi izbori biti katastrofalni. Doneće pobedu rušiteljima. Za one koji još veruju u nasleđe Erazma, Dantea, Getea i Komenskog biće to sramotni poraz. Trijumfovaće politika prezira inteligencije i kulture. Doći će do eksplozija ksenofobije i antisemitizma. Zadesiće nas katastrofa.

Mi, dole potpisani, među onima smo koji odbijaju da se pomire sa ovom predstojećom katastrofom.

Ubrajamo sebe u evropske patriote (što je grupa brojnija nego što se obično misli, ali često previše tiha i rezignirana) koji uviđaju šta je na kocki. Tri četvrtine veka nakon poraza fašizma i 30 godina posle pada Berlinskog zida počinje nova bitka za civilizaciju.

Verujemo u veličanstvenu ideju koju smo nasledili, za koju verujemo da je bila jedina sila dovoljno snažna da uzdigne evropske narode iznad sebe samih i njihove prošlosti ispunjene ratovima. Verujemo da je ona jedina sila dovoljno uzvišena da potre nove znake totalitarizma za kojima stiže beda iz mračnih vremena Evrope. Ne smemo odustati zbog onoga što je na kocki.

Otuda i ovaj poziv da se pridružite našem novom talasu.

Otuda ovaj apel na akciju uoči izbora koje odbijamo da prepustimo grobarima evropske ideje.

Otuda ovo ohrabrenje da se još jednom ponese baklja Evrope koja, uprkos svojim greškama, propustima, povremeno i kukavičkim postupcima, ostaje svetionik za svakog slobodnog muškarca i ženu na planeti.

Naša generacija je pogrešila. Kao i Garibaldijevi sledbenici u 19. veku koji su ponavljali mantru Italia se farà da sè / Italija će se uzdići sama od sebe verovali smo da će se kontinent sam ujediniti, bez potrebe da se borimo za to. Govorili smo sebi da istorija neumitno teče u tom smeru.

To uverenje je propalo. Nemamo izbora. Moramo se boriti za ideju Evrope ili je gledati kako tone pod talasima populizma.

Kao odgovor na nacionalističke i identitetske napade, moramo ponovo otkriti duh aktivizma ili prihvatiti da nas potope ogorčenje i mržnja. Hitro moramo da upozorimo na ove potpaljivače duše i duha koji od Pariza do Rima, preko Barselone, Budimpešte, Drezdena, Beča i Varšave žele da bace na lomaču našu slobodu.

U ovom čudnom porazu Evrope koji se pomalja na horizontu, u ovoj novoj krizi evropske savesti koja preti da sruši sve što je naša društva učinilo velikim, časnim i prosperitetnim, krije se izazov veći od bilo kojeg još od 30-ih godina prošlog veka – izazov liberalnoj demokratiji i njenim vrednostima.

Potpisnici:

Milan Kundera, Salman Ruždi, Elfride Jelinek, Orhan Pamuk, Bernar-Anri Levi, Vasilis Aleksakis, Svetlana Aleksijevič, En Eplbaum, Jens Kristijan Grendal, David Grosman, Agneš Heler, Ismail Kadare, Đerđ Konrad, Antonio Lobo Antuneš, Klaudio Magris, Ijan Mekjuen, Adam Mihnjik, Herta Miler, Ljudmila Ulicka, Rob Rimen, Fernando Savater, Roberto Savijano, Euđenio Skalfari, Sajmon Šama, Peter Šnajder, Abdulah Sidran, Lejla Slimani, Kolm Tojbin, Mario Vargas Ljosa, Adam Zagajevski.

Libération, 25.01.2019.

The Guardian, 25.01.2019.

Arhipelag, 04.02.2019.

Prevod sa engleskog Ana Ješić © za srpski jezik: Arhipelag

Peščanik.net, 06.02.2019.