Svi moji zaključci i razmišljanja povodom prošlogodišnjih događaja, svedeni su na jednu kratku priču s komunalnom tematikom.

Jednog lepog dana, u mojoj zgradi se pokvario lift.

Biram svoj sprat, pritiskam dugme, on zatvara vrata, nekoliko sekundi ćuti – ne mrda – a onda ih gad jedan, ponovo otvara. I tako pet puta. Drugi lift je nemoguće dozvati jer on misli da je mnogo pametan, i zato uopšte nema nameru da se penje ili spušta na onaj sprat na kome već stoji prvi. A to što ovaj prvi više nije lift već samo običan sanduk s vratima, to njegov nemački mozak nikako ne može da razume!

Zvali smo komunalce, oni obećali da će doći, dani prolaze, a njih nema pa nema.

I da ne dužim, dva dana sam na svoj četvrti sprat – hvala ti Bože što ne živim na Menhetnu – išao peške. A već trećeg dana, čovečiji mozak je trijumfalno pobedio nemačku tehniku! Trebalo mi je samo malo da razmislim i da shvatim da se našem liftu pokvario indikator, to jest, spravica koja ga obaveštava o tome ima li uopšte koga u njegovoj kabini. On jadan, težinu nije osećao! Ušao sam u lift, stisnuo dugme i poskočio par puta u mestu. Istog trenutka me je osetio i odvezao na moj, četvrti sprat.

I tako smo mirno živeli nekoliko dana. Ja ulazim u kabinu, skakućem u mestu dva-tri puta, a on me bez reči dovozi do mog, četvrtog sprata.

Jednom sam u naš lift ušao zajedno s jednom starijom gospođom, i onako zamišljen, već automatski pritisnuo dugme i skoknuo par puta. Moja saputnica je iskolačenih očiju brzo stala u ćošak kabine i zauzela odbrambeni gard ne bi li se, ako zatreba, zaštitila od ludaka. Ona je zaista ozbiljno bila uplašena.

No ja sam sasvim normalan! A ona? Ona prosto ne živi u našoj zgradi i ona se još nijednom nije vozila u našem liftu.

A zašto ja sve ovo pričam? Zato što je norma uvek stvar konteksta.

I kada doktor Rošalj pristupa organizaciji Sveruski narodni front ili Čulpan Hamatova odjednom počinje da podržava Putina, to ni u kom slučaju ne znači da su oni poludeli. To samo znači da oni skaču u liftu jer on drugačije ne ide.

Naravno, može i tako. Može se i dalje, za inat i na zaprepašćenje čitavog sveta, do besvesti skakati u metalnom sanduku – no ja mislim da bi ipak bilo bolje popraviti lift.

 
Viktor Šenderovič, Ежедневный Журнал, 07.01.2013.

Prevod s ruskog Haim Moreno

Peščanik.net, 15.01.2013.