Estonija 2020, foto: Wikimedia Commons
Estonija 2020, foto: Wikimedia Commons

Izgovoreno 10. marta na prvom dijalogu o Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama u Palati Srbije.

Ovo čime se mi danas bavimo u toku tzv. „društvenog dijaloga o zakonu o istopolnim zajednicama“, uređeno je pozitivnim propisima Republike Srbije, i to pre svega Zakonom o planskom sistemu i Poslovnikom vlade.

U kratkom jednomesečnom periodu rada na zakonu ozbiljno su povređena pravila oba ova propisa. Rad na zakonu („sprovođenje regulatorne mere javne politike“, kako se to stručno kaže u Zakonu o planskom sistemu), ne reflektuje propisane principe jednakosti i zabrane diskriminacije, koordinacije i saradnje, javnosti i partnerstva, nema ex-ante analize i analize efekata dokumenta javne politike na kome se zasniva ova regulatorna mera, nema ni dokumenta javne politike koji se ozbiljno bavi istopolnim zajednicama itd.

Poslovnik vlade izričito propisuje da se javna rasprava vodi o nacrtu zakona. Nacrt zakona je tekst koje je izradilo nadležno ministarstvo, iza koga ono pravno i politički stoji i koje je podobno za javnu raspravu.

U našem slučaju, umesto nacrta zakona, Ministarstvo (dalje: „Vi“), predali ste javnosti na raspravu tekst koji nekad nazivate „Prednacrt zakona“, a češće „Predlog nacrta“, što je sintagma koja nema nikakvo pravno značenje. Radi se o rđavo napisanom tekstu, prepunom diskriminatornih rešenja i drugih ozbiljnih grešaka.

Radi se o tekstu za koji je u današnjoj diskusiji potvrđeno da nije tekst koji je dogovoren u okviru „posebne“ radne grupe, što znači da rešenja sa kojima smo se rastali na trećem sastanku ove grupe nisu sadržana u „Predlogu nacrta“. Dakle, radi se o tekstu iza koga niko ne stoji. Ni članovi „posebne“ radne grupe, ni Vi sami, kao ni fantomska „ekspertska radna grupa“, sa kojom se danas prvi put susrećemo.

Poslovnik vlade je izričit kad se radi o članovima radne grupe za izradu nacrta zakona: uz poziv za javnu raspravu mora se javnosti učiniti dostupnim informacija o tome ko je sačinio nacrt zakona.

Vi ste dostavili javnosti informaciju o članovima „posebne radne grupe“. Međutim, mi na ovom mestu svedočimo da postoji i druga radna grupa „eksperata“, pri čemu nam niko ne nudi objašnjenje u vezi sa istovremenim postojanjem dve radne grupe, svrhom postojanja te druge radne grupe i njenim sastavom. Ono što smo u toku današnjeg „dijaloga“ ipak saznali, mada na neformalan način i to od osobe koja pripada toj grupi „eksperata“, jeste identitet autora osnova za izradu zakona, pretpostavlja se u sve tri verzije teksta u kome je svaka od 70 odredbi opterećena pravnim nedostacima.

Skrećem pažnju na probleme koji nemaju samo pravni, već i politički karakter. Čini se da je krajnje vreme da se ozbiljno shvati rad na zakonu od izuzetnog značaja za svakodnevni život građana ove zemlje, što bi uključivalo i odustajanje od politike čistog inata. Možda bi i sama vlada Republike Srbije mogla u tome da Vam pomogne, u skladu sa Poslovnikom vlade.

Peščanik.net, 11.03.2021.

Srodni linkovi:

Saša Gajin – Politika srednjeg prsta 5

Saša Gajin – Politika srednjeg prsta 4

Saša Gajin – Politika srednjeg prsta 3

Saša Gajin – Politika srednjeg prsta

LGBTQIA+