Upozoravamo javnost da političke elite u Srbiji odustaju od evropskog puta zemlje. Upozoravamo i na činjenicu da dobijanje statusa kandidata, bez dobijanja datuma početka pregovora, znači veoma malo za izgradnju demokratske Srbije i za građane. Dobijanjem datuma početka pregovora bio bi obezbeđen odgovoran odnos države prema obavezi uspostavljanja vladavine prava, evropskim integracijama, ali i prema sopstvenim građanima i građankama.

Bilo bi otvoreno pitanje korumpiranih političara, pravosuđa zavisnog od politike, potkupljenih medija, mira i stabilnosti u regionu, slobodnog tržišta, poštovanja granica, priznavanja žrtava i osude ratnih zločinaca. Bio bi otvoren put zabrani širenja etničke, verske, rasne, rodne mržnje, usaglašavanju spoljne politike Srbije sa međunarodnim akcijama i stavovima Evropske unije. To su stvarni problemi građana i države Srbije, a ne status Kosova.

Ne smemo da dozvolimo da nas lažu da slede pregovori o statusu Kosova. Srbija je slobodna da ne priznaje bilo čiju državnost, ali ako hoće da pomogne da Srbima na Kosovu – a i onima van Kosova – bude bolje, najmanje što treba da uradi je da prestane sa politikom “ni rata ni mira”.

Usvajanjem ustavne preambule o Kosovu kao delu Srbije i potpisivanjem Deklaracije o pomirenju između Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, političke elite u Srbiji su vratile u život populizam i političku neodgovornost – neupitne “vrednosti”  Miloševićeve Srbije. Svojim navodnim patriotizmom, vlast i opozicija koriste Kosovo kao opravdanje za nesprovođenje reformi, za sveopštu korupciju i ograničavanje osnovnih ljudskih prava – dovodeći čitavo društvo u lažnu dilemu “Ili Kosovo ili EU”, koja zapravo otvoreno preti demokratskoj budućnosti naše države.

Pozivamo vlast i sva druga središta moći u Srbiji da prestanu da obmanju javnost da je Kosovo cena naše evropske budućnosti i da se vrate evropskim integracijama i reformskom kursu za šta su dobili poverenje građana ove zemlje.

Pozivamo intelektualce, umetnike, aktiviste za ljudska prava, studente i sve građane Srbije da nam se pridruže u ovim zahtevima. Više nemamo pravo da ćutimo!

 

Potpisnice i potpisnici:

Prof. dr Vesna Rakić – Vodinelić

Nataša Kandić, aktivistkinja za ljudska prava

Dinko Gruhonjić, novinar

Lazar Stojanović, reditelj

Goran Miletić, pravnik

Borka Pavićević, dramaturškinja

Rade Radovanović, novinar

Staša Zajović, feministička mirovna aktivistkinja

Doc. dr Saša Gajin

Vesna Petrović, aktivistkinja za ljudska prava

Filip Ejdus, politikolog

Živica Tucić, verski analitičar

Vesna Pešić, poslanica Narodne skupštine Srbije

Dušan Bogdanović, aktivista za ljudska prava

Ivanka Kostić, aktivistkinja za ljudska prava

Mirjana Miočinović, teatrološkinja

Miša Brkić, novinar

Aleksej Kišjuhas, sociolog

Branka Prpa, istoričarka

Zoran Živković, predsednik Vlade Republike Srbije 2003-2004.

Milan Antonijević, aktivista za ljudska prava

 

Fond za humanitarno pravo, 12.10.2011.

Peščanik.net, 13.10.2011.