Nije dobro da privrednik – menadžer, preduzetnik, investitor, finansijer, bankar – bude ministar privrede. Privreda nije preduzeće. Šta bi trebalo da radi ministarstvo privrede? Da sprovodi sve one reforme koje povećavaju ukupnu produktivnost privrede. U to spadaju, pre svega, ustanove u kojima delaju privrednici ili, uostalom, sindikati i sve one organizacije koje spadaju u civilno društvo, nazovimo ih socijalnim partnerima. Svi oni ostvaruju svoje interese na nekim tržištima, a to kako su ta tržišta uređena i kolika je njihova efikasnost – koja onda određuje ukupnu produktivnost privrede, pa utiče i na produktivnost preduzeća – to je zadatak ministarstva za privredu. Za privrednike to bi trebalo da budu eksterni uslovi, a ne efekti koje oni kontrolišu.

Problem s ministrima privrede jeste, jednim delom, to što se ponašaju kao privrednici, a veoma često i imaju neki privatni posao ili interes. Usled toga se ministri trude da razumeju privrednike i njihove potrebe i zahteve i gledaju da se prema njima ponašaju, kako se to kaže, prijateljski (business friendly).

Ministar bi, međutim, trebalo da bude političar i njegov bi primarni interes trebalo da bude da njegova stranka i njena politika obezbede što je moguće veću podršku na izborima, što bi trebalo da pomogne i njegovoj ličnoj političkoj karijeri.

To pak zahteva da stranke ne budu preduzeća. Partijska ili višepartijska demokratija se kritikuje zato što teži da se korporativizuje, da stranke predstavljaju interese jedne ili druge društvene grupe. To je neizbežno i u prirodi je demokratskog sistema.

No, perverzija je demokratije ako se stranke organizuju kao preduzeća, dakle, kao sredstvo ostvarenja privatnih interesa privrednika ili političara s poslovnim interesima. Političar koji bi da posluje trebalo bi da osnuje preduzeće, a preduzetniku bavljenje politikom ne bi trebalo da se isplati. Ministarstvo privrede bi trebalo da stvara uslove da tako bude.

 
Blic, 09.03.2011.

Peščanik.net, 09.03.2011.


The following two tabs change content below.
Vladimir Gligorov (Beograd, 24. septembar 1945 – Beč, 27. oktobar 2022), ekonomista i politikolog. Magistrirao je 1973. u Beogradu, doktorirao 1977. na Kolumbiji u Njujorku. Radio je na Fakultetu političkih nauka i u Institutu ekonomskih nauka u Beogradu, a od 1994. u Bečkom institutu za međunarodne ekonomske studije (wiiw). Ekspert za pitanja tranzicije balkanskih ekonomija. Jedan od 13 osnivača Demokratske stranke 1989. Autor ekonomskog programa Liberalno-demokratske partije (LDP). Njegov otac je bio prvi predsednik Republike Makedonije, Kiro Gligorov. Bio je stalni saradnik Oksford analitike, pisao za Vol strit žurnal i imao redovne kolumne u više medija u jugoistočnoj Evropi. U poslednje dve decenije Vladimir Gligorov je na Peščaniku objavio 1.086 postova, od čega dve knjige ( Talog za koju je dobio nagradu „Desimir Tošić“ za najbolju publicističku knjigu 2010. i Zašto se zemlje raspadaju) i preko 600 tekstova pisanih za nas. Blizu 50 puta je učestvovao u našim radio i video emisijama. Bibliografija