Uželeo sam se tokom praznika novinčina, pa ih zorom žudno listam, uz kafu i mogu vam reći jednu stvar: sve su novine, što no se kaže, okrenule list. Do pre neki dan osvitali su zavetni naslovi NIKADA, NI PO KOJU CENU, NE DA NAROD – takva je bila linija – a od pre neki dan – sve se nekako utišalo. Čak se i tradicionalnom bastionu srpstva i prinadležnog kičeraja – Večernjim novostima – pojavljuju napisi koji odobravaju novu politiku „državnog vrha“. Sahibija se, doduše, pojavi ovde-onde, ali pri dnu stranica, nekako skrajnut, vidno razočaran novindžijskom prevrtljivošću, kao i prevrtljivošću klete Fortune. Još ako ga i Ustavni sud izda, eto ti belaja. Mora se prelaziti na vanparlamentarne metode političke borbe.

Šta ja mislim? Kako će US presuditi? Da li će biti referenduma? Pojma nemam? Iskustvo me uči da se Srbija između dva zla redovno opredeli za ono veće, ali – s druge strane – ima i nekih tendencija koje me navraćaju na optimizam. Kome, odavno, bar u politici nisam sklon. No, dobro, za slučaj da se referendum ipak održi, sad ću da vas huškam da zaokružite odgovor koji podržava Overlordove, Underlordove i džumhurbaškanove napore za normalizaciju odnosa između Serbije u njene južne pokrajine.

Sad ću da vam kažem i zašto. Zato što drugih rešenja nema. Ja recimo nemam ništa protiv toga da Sahibija na čelu svojih patetičnih hajduka (makar i simbolično) povrati suverenitet nad Kosovom, ali je to, da kažemo, nemoguća misija. Ono što mene u svom tom zamešateljstvu jezivo nervira jeste bezgranično licemerje kosovobranitelja. Svi oni savršeno dobro znaju da od tog posla nema ništa, ali istrajavaju na braniku Kosova. U krugu beogradske dvojke, naravno. Hoćete li da vam kažem zašto to čine? Hoćete. Onda slušajte! Osim što su pronosnirani politički pokvarenjaci, kosovobranitelji su i teški nesposobnjakovići. To je, dame i gospodo, svet lišen bilo kakve ideje o tome kako zaustaviti četvrtvekovni sunovrat ove zemlje, pa da bi to zabašurili, a ipak ostali u opticaju, pribegavaju inkantacijama izanđalih patriotskih mantri. Ta gospoda ne samo da nemaju plan kako vratiti Kosovo, njima je ovakvo – ni tamo ni ovamo – Kosovo pravi kec na desetku. U ambijentu sveopšte sluđenosti, kosovobraniteljska priča još uvek donosi znatan politički i finansijski kapital. U tom smislu, rečenoj gospodi treba se obratiti ovako: OK! Svi ćemo vas podržati u patriotskim naporima za reintegraciju Kosova, ali pokažite nam plan. Molim? Nemate ga trenutno? Radite na njemu. Marš, more, u 3LPM.

 
Danas, 05.05.20113.

Peščanik.net, 06.05.2013.