U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, bivši gradonačelnik Beograda.

Kako su javili austrijski mediji, Bogdanović je umro juče u bolnici, od posledica srčanog udara.

Istaknuti intelektualac, profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu.

Bogdanović je rođen u Beogradu, gde je diplomirao arhitekturu na Tehničkom fakultetu.

U Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije 1944. je ranjen, demobilisan je u činu poručnika i odlikovan Ordenom za hrabrost.

U periodu od 1964. do 1968. bio je predsednik Saveza arhitekata Jugoslavije.

Od 1970. bio je dekan Arhitektonskog fakulteta, a dve godine kasnije, zbog pokušaja sprovođenja modernizacije arhitektonske nastave, bio je primoran da odustane od reformi i podnese ostavku na tu funkciju.

Bio je član SANU, ali je ostavku na članstvo dao 1981. Šest godina kasnije postao je jedan od osnivača i članova Međunarodne akademije arhitekture.

Od 1982. do 1986. godine Bogdanović je bio gradonačelnik Beograda.

Početkom devedeseth godina zbog antimiloševićevskog angažmana isteran je iz svog ateljea i alternativne škole u Malom Popoviću.

Beograd je napustio 1993. i od tada je živeo u Beču. Bio je član Bavarske akademije lepih umetnosti.

Njegovo prvo ostvareno delo je “Spomenik jevrejskim žrtvama fašizma”, a prva objavljena knjiga “Mali urbanizam”. Zbirka njegovih intervjua od 1983. do 1993. objavljena je u knjizi “Glib i krv”.

Dva puta je nagrađivan Oktobarskom nagradom grada Beograda, prvi put za Spomen-groblje žrtavama fašizma u Sremskoj Mitrovici 1961, a drugi put 1966. za Spomenik u Jasenovcu. Dobitnik je i Herderove nagrade.

Zlatni orden grada Beča za posebne zasluge dodeljen mu je 12. marta 2003. godine.

Mesto i vreme sahrane Bogdanovića naknadno će biti saopšteni.

 
B92, 19.06.2010.

Peščanik.net, 19.06.2010.