Ian Miller, korice za Marsovske hronike, Ray Bradbury

Ian Miller, korice za Marsovske hronike, Ray Bradbury

TANJUG (Beograd, 20 oktobar 2014.) Dejan Jović, predsednik Predsedništva Demokratske Federativne Republike Jugoslavije i Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije bili su jedini govornici na vojnoj paradi održanoj danas povodom sedamdesete godišnjice oslobođenja Beograda. U veličanstvenoj atmosferi, uz prisustvo rukovodilaca iz svih republika i autonomnih pokrajina te uz visoke delegacije svih zemalja antifaštističke koalicije iz Drugog svetskog rata, kao i ambasadore gotovo svih zemalja koje u DFRJ imaju diplomatska predstavništva, pripadnici Jugoslovenske narodne armije u svečanom su maršu demonstrirali visok nivo borbene gotovosti. Takođe, avioni, tenkovi i transporteri bili su dojmljiva ilustracija jugoslovenske namenske industrije čiji proizvodi nisu ponos samo naše armije, nego i vojski mnogih zemalja sveta.

Predsednik Jović je naglasio kako je ponosan na činjenicu da su jugoslovenski partizani i Crvena armija zajedno oslobodili naš glavni grad te kako je Jugoslavija jedina zemlja u koju je Crvena armija u svom veličanstvenom oslobodilačkom pohodu koji je završio u Berlinu ušla po dogovoru sa domaćim antifašističkim snagama. Naglasio je i zadovoljstvo zbog činjenice da je u vreme buđenja nacionalizama u Jugoslaviji, posle pada Berlinskog zida, usprkos početnim trvenjima i neuralgičnim događanjima, prevladao razum, pa je u našoj zemlji relativno bezbolno provedena tranzicija iz jednopartijskog sistema u demokratiju i iz socijalizma u neku vrstu prosvećenog kapitalizma. Održalo se i bratstvo i jedinstvo te je posve normalno da on kao etnički Srbin bude predstavnik Hrvatske u saveznom Predsedništvu. Takođe, na tragu ideje o nesvrstanosti Jugoslaviji je uspelo da još 1994. godine uđe u tadašnju Evropsku zajednicu, a da ni pre ni posle toga ne izrazi želju za članstvom u NATO savezu. Predsednik Putin je rekao da je izuzetno srećan zbog mogućnosti da prisustvuje događaju kojim se čuva sećanje na bratsku borbu naroda Sovjetskog saveza i Jugoslavije protiv fašizma.

Reporteri TANJUG-a su u razdraganoj masi razgovarali sa nizom posetilaca iz svih krajeva naše zemlje. Tomislav Nikolić iz Kragujevca, službenik lokalnog komunalnog preduzeća, naročito je impresioniran novim tenkovima proizvedenim u Slavonskom Brodu. Zoran Milanović, advokat iz Zagreba, poreklom iz Sinja, rekao nam je da manifestacija Sinjska alka koja se održava u njegovom zavičaju predstavlja možda i najstariji kodifikovani ritual koji podseća na vojnu paradu te da ga raduje što je ovakva parada dostojna te velike tradicije. Bakiru Izetbegoviću, arhitekti iz Sarajeva, takođe se dopala parada, no u razgovoru s našim reporterom, on nije mogao da odoli, a da ne izrazi svoje oduševljenje novim urbanističkim rešenjima u Savamali koja na najbolji mogući način združuju tradiciju i savremenost.

Na konferenciji za štampu posle parade, predsednik Jović je odgovarao i na pitanja u vezi predstojeće posete albanskog premijera Edija Rame našoj zemlji. Osvrnuo se i na pokušaj provokacije albanskih ekstremista tokom nedavne kvalifikacione utakmice za plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. između reprezentacija Jugoslavije i Albanije na beogradskom stadionu JNA. Podsetimo, pred kraj prvog poluvremena, kod rezultata 2:0 za Jugoslaviju (golove za naš tim su postigli Zlatan Ibrahimović i Bojan Krkić), nad stadionom se pojavila bespilotna letilica koja je nosila transparent sa mapom tzv. Velike Albanije koja zadire u teritoriju Grčke i DFRJ, odnosno obuhvata celu AP Kosovo te delove uže Srbije, Crne Gore i Makedonije. Iako su ekstremisti verovatno očekivali incident i trajan prekid utakmice, meč je nastavljen odmah nakon što je jugoslovenski reprezentativac Adnan Januzaj prizemljio bespilotnu letilicu pa je zajedno sa transparentom predao četvrtom sudiji koji je sve prosledio delegatu UEFA-e. Meč je naposletku završen rezultatom 5:0 (Ibrahimović je dao još jedan gol, a među strelce su se upisali i Luka Modrić te Lazar Marković.) Mladi Januzaj je u izjavi za prištinski Koha Ditore izjavio da njega politika ne zanima, da zna da je krajem osamdesetih i početkom devedesetih postajalo veliko nezadovoljstvo Albanaca jugoslovenskim državnim okvirom, da mu je otac pričao kako je i sam razmišljao o emigriranju u Belgiju, ali da se predomislio nakon što je Kosovu vraćena autonomija. “Albanci su moj narod, ali Jugoslavija je moja domovina“ – kazao je naš mladi sportista. Predsednik Skupštine AP Kosovo i veteran tamošnje političke scene Azem Vlasi izjavio je da u provokaciji albanskih ekstremista nema ničeg šarmantnog. Predsednik Jović je podsetio kako je upravo DFRJ najveći zagovornik što bržeg prijema Albanije u EU te kako će takav razvoj događaja uticati i na smanjivanje nacionalističkog ekstremizma u nama susednoj zemlji.

Uz Jovića, na konferenciji za štampu su govorili članovi Predsedništva Veton Suroi i Milorad Dodik, premijer DFRJ Milo Đukanović, ministar odbrane Ljube Boškovski, ministrica inostranih poslova Melanija Knaus, kao i predsednik Savezne skupštine Rasim Ljajić.

Peščanik.net, 20.10.2014.