Dok je vladajuća stranka u ponedeljak proslavljala svoj uspeh u zgradi Nacionalne opere, ispred zgrade se okupilo nekoliko desetina hiljada građana na protestima, veoma retkim u Mađarskoj, koji su organizovani protiv onoga što kritičari nazivaju pokušajem premijera Viktora Orbana da naruši demokratiju i konsoliduje svoju vlast.

Održane dan nakon što je novi „većinski“ ustav stupio na snagu, ove demonstracije predstavljaju prvo okupljanje opozicionih grupa, od političkih stranaka do građanskih organizacija, udruženih protiv novog ustava, koji je predložila i ratifikovala Orbanova stranka Fideš, uprkos kritikama iz Evrope i SAD.

Fideš je iskoristio dvotrećinsku većinu u parlamentu za usvajanje ustava, za koji kritičari tvrde da učvršćuje vladinu konrolu nad medijima i sudovima. Prošlog meseca, vlada je usvojila uredbu za koju kritičari kažu da ozbiljno narušava nezavisnost centralne banke.

Iako su razne organizacije protestovale tokom prošle godine, demonstracije u ponedeljak pokazale su do sada neviđeno jedinstvo različitih opozicionih partija i grupa građana, i tempirane su da se poklope sa svečanošću koju je Fideš organizovao da proslavi potpisivanje ustava. Hiljade nezadovoljnih Mađara slilo se u budimpeštansku ulicu Andraši, punu luksuznih prodavnica.

„Demokratije u Mađarskoj više nema – oduzeli su nam čak i republiku“, kaže pedesetšestogodišnji Tamaš Kolar, misleći na promenu imena države, od „Republika Mađarska“ u samo „Mađarska“. G. Kolar smatra da su mu u Orbanovom režimu ugrožena prava.

Organizatori protesta procenjuju da je trg u srcu grada, ispred kitnjaste Nacionalne opere, ispunilo nekoliko desetina hiljada građana. Specijalna policija obezbedila je ovaj prostor, a zatim razbila demonstracije nakon sukoba demonstranata i pripadnika ekstremno-desničarskih organizacija, koji su se prepoznavali po crveno-crnim zastavama.

Ekstremno-desničarska partija Jobbik najavila je da neće učestvovati u protestima, ali je pozvala svoje simpatizere na paralelne demonstracije nedaleko odatle, što je izazvalo strah od sukoba poput onih 2006, kada je tražena ostavka tadašnjeg premijera Ferenca Đurčanja.

Od tada su Mađari nerado izlazili na ulice. Iako su se protesti održavali čitave prošle godine, bili su relativno mali. Izlazak ovolikog broja građana ohrabrio je mađarsku opoziciju.

Petr Konja iz Pokreta solidarnosti, koji je učestvovao u organizovanju demonstracija, rekao je okupljenim građanima da će 2012. biti godina nade.

„Želimo da nam vrate vladavinu prava i da nam vrate republiku“, rekao je g. Konja, propraćen uzvicima odobravanja. „Viktor Orban je zaboravio da vlast pripada narodu, da pripada nama, i mi ćemo je uzeti.“

G. Orban i njegove pristalice insistiraju da ustavne promene i drugi doneti zakoni predstavljaju samo ispunjenje obećanja iz predizborne kampanje da će se raskrstiti sa starim poretkom i dovršiti proces tranzicije iz komunizma, sa kojim su prethodne vlade odugovlačile.

Palko Karaš, Melisa Edi, The New York Times, 03.01.2011.

Preveo Ivica Pavlović

Peščanik.net, 04.01.2012.

VIKTOR ORBAN