Dokopavši se kolačića lokalne vlasti u Aranđelovcu, aktivisti takozvanog SNP Naši načisto su pohasili, pa je veliko pitanje šta bi bilo kada bi se dokopali pustoline u Nemanjinoj. Počeli su našijenci da sastavljaju nekakve spiskove nepodobnih medija, organizacija i ljudi, da te spiskove lepe po ulicama i na kraju su sa reči prešli na dela.

Onomad su spalili zvaničnu zastavu Vojvodine, a nesagoreli deo barjaka okačili o Čankova vrata. To je, cenjeni publikume, da vas podsetim, organizacija o čijem delovanju se naš dični Ustavni kadiluk oglasio ovako: „Ne može se pouzdano utvrditi postojanje ustavnih razloga za zabranu rada“.

Takozvani Vladimir Cvijan – to je, ako se sećate, onaj dezerter iz kabineta Jego ex Sijatelstva – blagoizvoleo je izjaviti da sporadi toga što su Naši prećerali, nevladine organizacije, pojedinci i grupe građana mogu ponovo pokrenuti postupak pred USS. Mene druga jedna stvar kopka: zašto taj postupak ne pokrene državna tužibaba. Imalo bi to, računam, veći efekat na USS, ustanovu veoma širokih pogleda. Zanimljivo je takođe da se povodom čitave afere nije oglasio policajni popečitelj, Dačić, čovek inače rečit i spreman da prokomentariše i mnogo bezazlenije stvari. Načuh isto tako negde da je naš džumhurbaškan Nikolić Naše okvalifikovao kao „grupu tamo nekih budala“, a ja sve nešto mislim da bi bolje postupio kada bi svoj autoritet uložio u podršku institucionalnoj istrazi. Jer, ako li se stvar ne ispita i ako se blagovremeno ne preduzmu mere, Naši bi mirne duše mogli da tuže Tomčila, kao što to redovno čine oni koji u eventualnom usponu Naših vide svoju šansu i lični interes.

S druge strane, nadžak kakav sam, nisam sklon da sve drvlje i kamenje svalim na nejaka pleća Naših. Razmislimo malo, dame i gospodo, šta to ima u ideologiji Naših čega nije bilo u Ćosićevim kupusarama i Koštuničinim body language govorancijama? Naravno, ni otac ni sin (možda je bolje reći – posinak) nacije nikada nisu pretili (bar ne javno) niti su palili barjake, iako su Koštuničini mudžahedini halk svojevremeno (takođe nekažnjeno) sastavljali spiskove kojekakvih nepodobnih ličnosti i iako takve spiskove i dan-danas sastavljaju pojedini državni dužnosnici, kao na primer onaj Poslastičarević. E, kada se ta jadna, bedna i nasilna ideologija sa beogradskih načelno nenasilnih slavskih sofri spusti u narod, među ljude manje prepredene od oca i sina, e onda, cenjeni publikume, imamo spaljene zastave, razbijene glave i pičvajze svake vrste, dočim glavni podstrekači bezbedno lebde visoko iznad srpskih zakona. Takvima treba muda u procjep, pa onda neće biti Naših.

 
Danas, 15.01.2013.

Peščanik.net, 16.01.2013.