Majica BG srce, Slaviša Savić
Majica BG srce, dizajn: Slaviša Savić

Beograd dobija 10 novih električnih autobusa. Od dve ponude, na tenderu je izabrana skuplja. Umesto 4,35 iz budžeta će biti izdvojeno čitavih 6 miliona evra. Pored veće cene postoji još niz sumnjivih poslovnih podataka u vezi sa firmom koja je dobila posao. Iz GSP-a kažu da je jeftinija ponuda odbačena jer nije bila u skladu sa zakonom. Šta je tačno bilo nezakonito u ponudi, ne kažu.

Centar za lokalnu samoupravu tvrdi suprotno. Oni kažu da izabrani ponuđač ne ispunjava uslove konkursa. Kupljeni autobusi troše više struje od maksimuma propisanog tenderom. Na ovo se iz GSP-a ne obaziru. Vesić takođe ćuti. Njegov de jure nadređeni ne bavi se novim korupcijskim skandalom, ali otkriva rutu kupljenih autobusa. Početna stanica biće Beograd na vodi. Autobusi će zatim, preko spomenika na Savskom trgu i fontane na Slaviji, doći do čuvenih kocki na Trgu republike. Kao poslednje stajalište predviđen je oteti Sportski centar Milan Gale Muškatirović.

Čitava naprednjačka realnost stala je u deset električnih autobusa. Beograd na vodi simbol je početka urušavanja države. Javno zemljište je otuđeno, zakonske procedure masovno kršene, a kuće i ljudski životi nestajali kao kolateralna šteta. Tako je najavljeno šta nas čeka kasnije.

Spomenik je još uvek vruća tema. Mešavina korupcije i nacionalističkog mita u koju se na kraju uplela i mafija. Građani nisu pitani ni za šta, a (izmišljena) istorija naprednjacima je još jednom poslužila za sebičnu korist.

Preko fontane smo olako prešli. Režim nas je tada testirao. Bez otpora smo pristali da se ogroman novac potroši za ono što se moglo naručiti preko Aliekspresa.

Ako je muzička fontana mera bahatosti, kocke na Trgu republike oličenje su njihove nesposobnosti.

Na kraju, otimanje Sportskog centra Milan Gale Muškatirović od tada opozicione opštine Stari grad, simbolizuje završni čin režimskog aranžmana. Opozicija je dotučena, a pod naprednjačku šapu stavljen svaki kamen ove države.

U pozadini svih tačaka novije istorije naprednjačkog zločina stoji korupcija i pljačka. One se više ne moraju ni demantovati. Postale su deo prihvaćene stvarnosti. Gradonačelnik zato priča o ruti, o simboličnom putu kojim se krećemo doprinoseći „zaštiti životne sredine“ i smanjenu zagađenja.

Ima li, na kraju, barem nečeg utešnog u činjenici da se krade u ekološke svrhe? Nažalost nema. Koliko je režimu stalo do ekologije, čistog vazduha i pijaće vode vidimo na primerima Vinče i Makiša. Ne smemo nasedati na njihovu izopačenu logiku. Nije ovde pitanje želimo li ili ne električne autobuse. Nije pitanje ni to želimo li rešenje ekoloških problema. Stvar je banalnija. Želimo državu.

Peščanik.net, 18.02.2021.