Veselin Šljivančanin, major bivše JNA, osuđen je krivim za pomaganje u ubistvu 194 ratna zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara 1991. godine. Veće haškog tribunala poništilo je prvostepnu odluku kojom se Šljivančanin, zbog pomaganja u mučenju ratnih zarobljenika, kažnjava sa pet godina zatvora. Pravosnažnom presudom bivši oficir za bezbednost Gardijske brigade, osuđen je na 17 godina zatvora. Istovremeno, Žalbeno veće potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je pukovnik bivše JNA Mile Mrkšić, za isti zločin, osuđen na 20 godina zatvora.

Veselin Šljivančanin je pomogao i podržao ubistva na Ovčari, jer je, kako se navodi u presudi, povukao vojsku sa te farme, a zarobljenike prepustio teritorijalnoj odbrani i paravojnim formacijama, iako je mogao da predvidi da će uslediti njihovo ubistvo. Saopštavajući pravosnažnu presudu, predsedavajući sudija Teodor Meron naznačio je da je major Šljivančanin po Ženevskoj konvenciji bio dužan da zaštiti hrvatske zarobljenike, čiju je evakuaciju iz vukovarske bolnice sprovodio po naređenju pukovnika Mrkšića. Prema presudi, Šljivančanin je morao znati za mogućnost da će pripadnici srpskih paravojnih snaga, koji su bili na Ovčari, pobiti sve zarobljenike, pošto je Mrkšić uveče 20. novembra 1991. godine naredio da se sa farme povuče vojna policija JNA. Šljivančanin je morao da se usprotivi naredbi da napusti Ovčaru, pa čak i da svog komandanta Mileta Mrkšića pokuša da ubedi da takvo naređene opozove.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je vest o povećanju kazne Veselinu Šljivančaninu razočaravajuća, ali da saradnja sa Hagom ne sme biti dovedena u pitanje. On je rekao da će država Srbija učiniti sve što je u njenoj moći da odluka o povećanju kazne Šljivančaninu, ako je ikako moguće, bude promenjena. Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je kao neprimerenu presudu Veselinu Šljivančaninu i istakao da ona ne doprinosi ugledu Haškog trbunala. “Lično osećam veoma visoko nezadovoljstvo jer je Naser Orić u Sarajevu uhapšen kao kriminalac zbog posedovanja oružja, a u isto vreme Ramuš Haradinaj šeta slobodno na Kosovu i Metohiji”. Šutanovac kaže da je presuda iznenadila sve u sistemu odbrane jer je neprimereno da drugostepeni organ donese presudu koja je više nego tri puta veća od prvostepene kazne. “Bez obzira na to Srbija ima svoje međunarodne obaveze i nažalost mi moramo da ih ispunimo”, rekao je Šutanovac.

 
B92.net, 06.05.2009.

Politika, 07.05.2009.

Peščanik.net, 07.05.2009.