Danas je u dubokoj starosti preminuo Patrijarh srpski Pavle.

Na čelu SPC od 1990, ovaj patrijarh, verujem da se možemo složiti, nije imao ništa lakšu dužnost nego mitropolit Josif, koji je bio na čelu SPC tokom II svetskog rata.

Patrijarh se zapravo ugasio u VMA, što se već dugo i očekivalo. Njegovo telo u Patrijaršiju dopratili su, uz sveštenike, i Predsednik republike, Boris Tadić, koji je učestvovao i na večerašnjem zasedanju Svetog arhijerejskog sinoda SPC. U zemlji je proglašena trodnevna žalost povodom smrti patrijarha Pavla.

Kao politički zreo građanin Srbije, čije pamćenje doseže i malo dalje od jutrošnjeg doručka, ne mogu a da ne postavim javno neka pitanja:

Zašto je proglašena trodnevna nacionalna žalost nakon smrti starešine jedne od konfesija u sekularnoj državi Srbiji, pa makar to bila i najveća? Zakon kaže da se žalost proglašava (pored ostalog) i kada umre ličnost od posebnih zasluga za državu.

Da li smo zaboravili da se preminuli patrijarh nikada nije oglasio povodom srebreničkog genocida, a morao je?

Da li smo zaboravili da preminuli patrijarh nikada nije izrekao eksplicitne reči osude nad masovnim zločinima Srba tokom ratova devedesetih?

Da li smo zaboravili da preminuli patrijarh nije ekskomunicirao iz crkve sveštenika koji je blagosiljao zločince, koje smo na snimcima videli kako ubijaju nedorasle dečake u Bosni?

Da li smo zaboravili da je preminuli patrijarh ćutao kada se mitropolit Amfilohije Radović opoganio nad grobom politički najprogresivnije ličnosti Srbije iz druge polovine XX i sa početka XXI veka, Zorana Đinđića?

Da li smo zaboravili da je pokojni patrijarh ćutnjom štitio vladiku Pahomija, nesumnjivo pedofila?

Da li smo zaboravili izjavu pokojnog patrijarha da bi on, kada bi video kaluđera i monahinju da vode ljubav, skinuo svoju mantiju i prebacio je preko njih, da se ne vidi njihova “sramota”, a kada bi video da to isto rade dva kaluđera, polio bi ih benzinom i zapalio?

Da li smo zaboravili da je pokojni patrijarh…?

Da li je sve ovo i još mnogo šta drugo izraz vrlo ozbiljne moralne bolesti srpskog društva?

 
Vladan Bajtajić, neurohirurg, London

Peščanik.net, 15.11.2009.