Dizajn Peščanik

Dizajn Peščanik

I dok mandatar još uvek piše (krasnopisom) program buduće vlade, mi već vidimo da nam se crno piše u budućnosti. Ako je suditi po ”trejlerima” koje nam mandatar emituje na svojim konferencijama za medije – biće mnogo borbe i mnogo slobode. Ali, nepravilno raspoređenih, pa bi udarna parola buduće vlasti mogla biti: Borba za svaki medij – sloboda za huligane!

Poslednji primer ovog prvog (borbe za svaki medij) bi mogao da nosi i jedan od starih reklamnih slogana: zašto kažeš Putin, a misliš na sebe? i – zašto kažeš Đenero, a misliš na RTS?

Naime, ničim neizazvano novinarsko pitanje: kako komentariše to što je njegov boravak u Moskvi bio tek treća vest u Dnevniku RTS-a, priredilo je mandataru prijatno iznenađenje (ne, nije bio iznenađen podatkom, naravno da ga je znao, nego bogougodnim pitanjem) i dalo mu mogućnost da on nama priredi neprijatno – ne iznenađenje, jer smo već navikli – nego neprijatno iskustvo.

U opširnom i očito nečim izazvanom izrugivanju hrvatskom novinaru Davoru Gjeneru, koji je ni kriv ni dužan emitovan pre mandatarovog (privatnog? partijskog? medicinskog?) susreta sa ruskim predsednikom, čuli smo i da će mandatar proveriti zašto je ”taj neki stručnjak” toliko važan i da će odmah ”poslati dopis” Putinu da ga je taj ”rasturio po značaju” i da ga se Putin čuva kad sledeći put dolazi na Balkan jer ”ko si, bre, ti Putine”.

Ova (samo nama?) mučna tirada završila se mandatarovom izjavom da je RTS – javni servis (tačno) i da se on ne meša u njegovu uređivačku politiku (tačno?). Šteta samo što za krucijalni dokaz tog nemešanja (a i verovatni razlog svoje ljutnje?) nije ponudio RTS-ovo izveštavanje o (po vlast) neprijatnom protestu protiv savamalskog kršenja zakona i Ustava, koje je, za razliku od prethodnog, RTS ovog puta ilustrovao i slikom koja, doduše, nije verno prenela brojnost i energiju protesta, ali ipak jeste bila važna informacija za sve koje vlast pokušava da drži u medijskom mraku.

A kad se vlast ovako pedantno i ovoliko energično obračunava sa jednim naoko bezazlenim rasporedom vesti u Dnevniku (i to u ponoćnom izdanju, a ne u udarnom terminu), kako onda da joj ostane snage da se obračuna još i sa huliganima? Pa nije vlast superheroj da se bori na svim frontovima odjednom. Zato je mandatar otvoreno najavio da od tog posla nema ništa jer – nema konsenzus. Konsenzus?! Konsezus za borbu protiv huligana?! Konsenzus kojih činilaca? Policije i huligana? Da postignu konsenzus oko toga da ovi prvi neće intervenisati dok ovi drugi ”intervenišu”?

Osim toga, ko je uopšte huligan? Ni oko toga nema konsenzusa, bar ne između vlasti i stručne javnosti. Jer, ako je suditi po mandatarovim izjavama, zločini koje država treba da rešava su samo oni koji nisu bili po volji ove vlasti. A zločinci i huligani su samo oni koji rade stvari koje ova vlast nije naručila.

Peščanik.net, 30.05.2016.

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković

Nadežda Milenković

Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik.

Nadežda Milenković

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)