Srbija će morati da plati 36 miliona evra odštete izraelskoj kompaniji Imidžset zbog nepoštovanja ugovora o iznajmljivanju špijunskog satelita, odlučio je sud u Londonu.

Pored odštete izraelskoj kompaniji, Srbija će iz budžeta platiti i 1,38 miliona dinara troškova izgubljenog spora kojim je pred redovnim sudom u Londonu osporavala nadležnost Međunarodnog arbitražnog suda u Parizu. 2008. godine taj sud je doneo pravosnažnu presudu u korist izraelske kompanije, ali je Srbija odlučila da nadležnost arbitraže u Parizu ospori pred redovnim sudom u Londonu.

U Vladi Srbije kažu da ne preostaje ništa drugo nego da se plati jer bi u suprotnom izraelska firma mogla da ide na prinudnu naplatu.

Vrhovni sud Srbije saopštio je 16. aprila 2009. godine da je odredio sprovođenje istrage protiv bivšeg ministra odbrane Prvoslava Davinića, osumnjičenog da je zloupotrebom položaja izraelskoj firmi pribavio korist od gotovo 45 miliona evra. Istraga protiv Davinića i dalje traje.

Ugovor koji je Davinić zaključio sa izraelskom firmom zaključen je bez ikakvog prethodnog postupka izbora ponuđača i prethodne stručne konsultacije sa Generalštabom Vojske SCG ili bilo kojim drugim odgovornim i stručnim licima Vojske SCG radi utvrđivanja potrebe satelitskog nadzora teritorije sa stanovišta odbrane zemlje i radi definisanja uslova za ugovaranje odgovarajućih usluga.

B92, 12.05.2010.

Peščanik.net, 12.05.2010.