Država Džordžija je u sredu uveče pogubila Troja Dejvisa zbog ubistva jednog policajca što je zločin koji je negirao do samog kraja svog života. Njegove pristalice širom sveta žale Dejvisovu smrt i navode da je ubijen nevin čovek.

Prkosan do kraja, Dejvis je poručio porodici mrtvog policajca da ubistvo iz 1989. nije njegova krivica.

“Nisam imao pištolj”, rekao je on.

“Onima koji će mi oduzeti život, neka se Bog smiluje nad vašim dušama. Blagosloveni bili”.

Dejvis je proglašen mrtvim u 11:08. Ubrizgavanje u telo smrtonosne supstance preko injekcije je počelo 15 minuta nakon što je Vrhovni sud odbacio zahtev za stopiranje egzekucije u trajanju od 11 sati. Dejvis, koji je odbio poslednji obrok, je bio dobrog duha i u molitvama, rekla je Vende Gozan Braun, portparolka organizacije Amnesty International, koja ga je posetila u utorak. Ona prenosi da joj je pokojni Dejvis rekao da je njegova smrt za sve “Troj Dejvise” koji su bili pre njega i koji će doživeti njegovu sudbinu nakon njegove smrti.

“Neću se predati sve dok ne ispustim poslednji dah”, prenela je ona njegove reči. “Džordžija se sprema da oduzme život nevinom čoveku”.

Dejvis (42) je osuđen na smrtnu kaznu pre 20 godina za ubistvo policajaca van dužnosti Marka Mek Phejla 1989. godine u Savani (Džordžija) nakon tuče sa jednim beskućnikom oko boce piva. Od tada je sedam od devet ključnih svedoka, koji su povezali Dejvisa sa ubistvom, povuklo svoja svedočenja a nekoliko njih je izjavilo na sudu da ih je policija primorala da lažno svedoče. Drugih deset svedoka je uprlo prstom u drugog čoveka koji je bio prisutan na mestu ubistva.

Njegovo pogubljenje smrtonosnom injekcijom je prethodno trebalo da počne u 19 časova po tamošnjem vremenu (23 GMT) ali su zvaničnici suda u Džordžiji i dalje čekali sudsku odluku do kasno u noć. Bilo je to četvrto odlaganje Dejvisov smrti u poslednje četiri godine.

Dejvisova porodicu, koja se okupila u blizini zatvorskog ulaza, je uz molitvu i suze čekala trenutak najavljene egzekucije ali su svi uzbuđeno vrisnuli od sreće kada je došla vest da je Vrhovni sud u poslednjem trenutku uzeo u razmatranje žalbu. Dejvisov advokat je zatražio od suda da ispita “značajne ustavne greške” u ovom slučaju ubistva.

“Ovo odlaganje, iako privremeno, je čudo za sebe”, rekao je nešto ranije Bendžamin T. Dželos, predsednik organizacije N.A.A.C.P (National Association for the Advancement of Colored People).

Izvan zatvora u Džordžiji stotine demonstranata se okupilo skandirajući “Molimo vas nemojte dozvoliti da Troj Dejvis umre” i “Ja sam Troj Dejvis”. Demonstracije, koje su počele u sredu ujutro, održale su se uprkos velikom broju policajaca i najmanje dve osobe su uhapšene.

“Naša srca su uz porodicu ubijenog policajca. Mi im dajemo naše molitve i simpatije ali oni neće dobiti pravdu ako pogrešna osoba plati zbog onoga što se desilo njihovom sinu, njihovom bratu”, rekao je borac za ljudska prava Al Šarpton.

Nekoliko desetina pristalica smrtne kazne, uključujući ljude koji poznaju familiju ubijenog policajca je sedelo nedaleko od Dejvisove porodice i njenih priljatelja odvojeno policijskim obezbeđenjem. Žalba Vrhovnom sudu u sredu je bila jedna od poslednjih Dejvisovih pokušaja da izbegne državnu egzekuciju. Ranije tokom dana je N.A.A.C.P. saopštio da je glasanje Odbora za pomilovanja države Džordžija na ivici da presudi u Dejvisovu korist i u poslednjem trenutku ga spase od smrti.

Edvard O. Dubos, predsednik organizacije Georgia chapter je rekao da “imaju pouzdane podatke da su glasovi članova odbora podeljeni tri prema dva po pitanju pomilovanja.

“Činjenica da je takva vrsta podele u sobi je znak da postoji čvrsta mogućnost da se spase Tonijev život”, kaže on.

N.A.A.C.P je prethodno izjavio da su u kontaktu sa Ministarstvom pravde u nadi da će federalna vlada intervenisati na osnovu kršenja građanskih prava, nepravilnosti u originalnoj istrazi i na suđenju.

Ranije tokom dana, Dejvisovi advokati su još jednom zatražili od države da ga pomiluje nudeći test na detektoru laži. Međutim Odbor za pomilovanja države Džordžija, koji je u utorak odbacio molbu za Dejvisovo pomilovanje nakon njegovog saslušanja u ponedeljak, je brzo odgovorio da neće biti razmatranja slučaja i da je poligrafski test odbačen.

Amnesty International je saopštio da je skoro milion ljudi potpisalo peticiju za pomilovanje Dejvisa. Među javnim ličnostima koje su stavile svoj potpis podrške u kampanji za oslobađanje Dejvisa pod nazivom “Too much doubt” su nekadašnji predsednik SAD Džimi Karter, papa Benedikt XVI, direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Vilijam Sešns, bivi zvaničnik ministarstva pravde Lari Tomson kao i južnoafrički biskup Dezmond Tutu, glumica Mija Ferou i 51 član američkog Kongresa.

E-novine, 22.09.2011.

Peščanik.net, 22.09.2011.