Efekti reforme pravosuđa u Srbiji tek slijede, a krajem godine oni će se pokazati u punom pozitivnom svjetlu, ocjena je nadležnih koju je nedavno izrekla ministrica pravosuđa Snežana Malović. Međutim, MEDEL-a, Evropsko udruženje sudaca i tužilaca za slobodu i demokraciju, ponovo je početkom ovog mjeseca izrazilo duboku zabrinutost zbog svega onoga što se događa s više od 800 nereizabranih sudaca i tužilaca od prošlogodišnjeg prosinca. MEDEL je najavio da će se i tim njihovih stručnjaka uključiti u ocjenjivanje rezultata novog natječaja za izbor dodatnog broja javnih tužilaca, s obzirom na to da je opća ocjena – koju su prihvatili i nadležni – da ih prvom sistematizacijom nije izabrano ni izdaleka dovoljno.

Kad je o neizabranim sucima riječ, stvari se praktički nisu mrdnule s mrtve točke. Nadležni se zaklinju da je sve bilo transparentno, a činjenice ih demantiraju, dok je Ustavni sud Srbije zasad riješio tek jednu od više od 800 tužbi nereizabranih sudaca i tužilaca, ali tako da je ukinuo odluku Visokog savjeta sudstva kojom jedan konkretni sudac nije reizabran i vratio mu slučaj na ponovno razmatranje. Dotle je Visoki savjet sudstva Ustavnom sudu Srbije dostavio konkretno obrazloženje za nereizbor tih stotina pravosudnih funkcionera tek za njih – slovima i brojkom – jedanaest (11).

Da bi cijela ta zamršena i zbrkana priča bila još gora, pobrinulo se i Ministarstvo pravosuđa svojom odlukom da će svima nereizabranima koji su podnijeli žalbu Ustavnom sudu, nastaviti plaćati, i nakon proteka roka od šest mjeseci, dakle nakon 31. lipnja, naknadu u visini posljednje plaće, sve dok se ne okonča njihov postupak pred sudom. Sudeći po tempu kojim Ustavni sud radi, mnogi od njih će dočekati i penziju primajući naknadu. Spominje se također da bi onima koji će i nakon svojevrsne revizije cijelog postupka ostati izvan sudstva i tužilaštva, država mogla isplatiti otpremnine. Sve to, jasno, po glavi poreznih obveznika i stoga da bi se što prije zašutjelo o pogubnim posljedicama nepromišljenog pogroma sudskih i tužilačkih kadrova u pravosuđu Srbije!

Pravosuđe nikad nije bilo u težoj situaciji no danas, pa ljudi iz samog pravosuđa i stručnjaci najavljuju pravi kolaps već krajem jeseni. Odvjetnici uglavnom govore o tome da ove godine imaju triput manje zakazanih rasprava pred građanskim i kaznenim sudovima, suci kojih je premalo su preopterećeni tisućama predmeta i ne vide izlaz iz svog labirinta, porotnici i još razni, poput sudskih vještaka i ostalih sudionika postupaka, svoj budžetski novac nisu vidjeli mjesecima…

 
Novosti, 15.07.2010.

Peščanik.net, 16.07.2010.