Razgovor sa Orhanom Pamukom vodio Thomas Steinfeld

 
Koliko ste upoznati sa situacijom u Egiptu i šta vas u vezi sa tim posebno ljuti?

Sve mi je vrlo dobro poznato. Sednem za pisaći sto, ali onda odmah ustanem i odem do kompjutera ili televizora i pratim dešavanja u Egiptu, sa uvek prisutnim osećajem krivice. Abdel Fattah al-Sisi, glavokomandujući egipatske vojske, učinio je nešto što bih mogao da opišem naslovom čuvenog romana Gabriela Garcie Márqueza „Hronika najavljene smrti“. Dva dana pre nego što je vojska preuzela vlast on je čitavom svetu najavio vojni udar. Svet je skrenuo pogled, a pre svih zapad, i nisu hteli ništa da znaju o tome. A sada vojska ubija i ubija, a vlade SAD i EU, i ne samo oni već i javno mnjenje zapadnih zemalja, ponašaju se kao da nisu saodgovorni.

Možda zato što su mogućnosti za neku vrstu pritiska ili uticaja prilično ograničene, pa i kada je reč o SAD. Na čitavom Bliskom istoku vlada metež.

Moguće je da je uticaj zapada posle takozvanog arapskog proleća značajno opao. Ali nije reč o tome. Mogli su da kažu barem jedno „Ne“. Jasno i glasno: „Ne, vojni puč ne sme da bude sredstvo rešavanja političkih sukoba“. Umesto toga, najvažnije političke institucije zapada nisu bile u stanju da, ni dva dana posle puča, akciju vojske nazovu njenim pravim imenom.

Nemoć se najbolje vidi kada nešto javno kritikujete, ali za tom kritikom ne slede dela.

Slaba je to odbrana. Hajde da stvari posmatramo krajnje staromodno: ili postoji nešto što se zovu zapadne vrednosti, kao što su ideali demokratije, slobode mišljenja i tako dalje, ili one ne postoje jer se sve više podvrgavaju političkim i ekonomskim računicama.

Zašto je to razlikovanje toliko važno?

Zato što rizikujemo mnogo toga. Ovde se nameće pitanje da li ideali demokratije i slobode mišljenja uopšte važe kada stanovništvo jedne zemlje okrene leđa zapadu. Da li zapad može da toleriše demokratiju u kojoj se birači odluče za nezapadno orijentisanu partiju? Ovim pitanjem se bavi i moj roman „Sneg“, samo što je u njemu reč o situaciji u Turskoj. Međutim, sada je ovaj problem globalan. Reč je o nasporazumu između demokratskog ideala sa jedne i zapadnih interesa sa druge strane.

 
Süddeutsche Zeitung, štampano izdanje, 19.08.2013.

Izbor i prevod Miroslav Marković

Peščanik.net, 22.08.2013.