Fotografije čitalaca, Ribar Gyula

Fotografije čitalaca, Ribar Gyula

Nekada, kada smo imali ozbiljnu državu, leti su se održavali jugoslovenski festivali lakih nota. Sada imamo festival olakih protestnih nota. Na kojem su opet, kao i onda, najzastupljeniji izvođači iz Srbije i Hrvatske.

I mada obe imaju raspuštene vlade koje postoje samo u svojim tehničkim mandatima, to ih ne sprečava, naprotiv, čak ih i podstiče da se takmiče na festivalu izvornih (ustaše-četnici) i novokomponovanih (evropejstvo) doskočica i igara. Jedni učestvuju da bi se preporučili svojim biračima na jesenjim izborima, a drugi – da bi se preporučili mandataru. I jedni i drugi, umesto da u diplomatiji igraju po notama, oni se igraju protestnim notama, a sve u želji da dobiju frenetični aplauz domaće publike.

Prvo je Srbija uputila Hrvatskoj nekoliko protestnih nota – zbog poništavanja presude Stepincu, pa onda i zbog poništavanja presude Glavašu, zatim zbog anti antifašističkog skupa u Srbu… A onda je Hrvatska uputila nama jednu protestnu notu zbog protestnih nota, ali smo mi odbili da je primimo (uta-ta!).

Poziv da učestvuju na ovom festivalu olakih nota i teških reči upućen je i Bosni i Hercegovini. Njoj je poslata protestna nota zbog anonimnog snimka (na Youtube!) koji prikazuje maskirane osobe kako u nekoj šumi pale srpsku zastavu (dok kod nas neanonimni Šešelj po Beogradu i po navici javno pali tuđe zastave), a zatim i predsedniku BiH predsedništva što je posetio našu rašku oblast zvanu Sandžak. Za njega, doduše, nije bilo protestne note, ali je bilo protestnih izjava nekolicine ministara, među kojima su posebno naprednjačili ministar pravde i ministar za rad, zapošljavanje i svađanje.

Svoje učešće na ovom letnjem festivalu potvrdio je i kosovski predsednik – on je najavio tužbu protiv Srbije zbog genocida, na šta mu je uzvraćeno popularnom melodijom ”ha, vidi ko mi kaže” i uzvratnim optužbama za isti takav genocid nad Srbima.

Za sada nema potvrda da će se na festivalu pojaviti predstavnici Makedonije, Crne Gore i Slovenije. Sloveniji bismo mogli da uputimo protestnu notu što je tako mlako primila Putina – u TV Dnevniku im je već spočitano da pokušavaju da umanje značaj ove posete (umesto da preuveličaju kao mi). Crna Gora bi mogla da se uključi protestnom notom Hrvatskoj zbog podizanja spomenika atentatoru na jugoslovenskog ambasadora (inače rođenog Crnogorca). A valjda će se naći nešto što bi omogućilo i nastup Makedonije, tek da ne izostane sa ovog neveselog takmičenja.

Na kraju festivala koji još nije ušao u svoje finale jer nas tek čeka godišnjica/obljetnica ”Oluje”, a na kojem se doduše razmenjuju teške reči, ali koji je u suštini ipak festival lakih nota, nagrade stručnog žirija neće biti dodeljene (osim možda Dodiku i Izetbegoviću koji su uspeli da se uz stručni strani nadzor dogovore da ne blokiraju sopstveni put ka EU).

Ali će zato pljuštati nagrade publike. Jer su publike mnogo manje probirljive. One tolerišu i falširanje i neubedljive nastupe i pogrešne interpretacije događaja. Valjda ih zato i zovu glasačko telo, a ne na primer – glasačka glava.

Peščanik.net, 01.08.2016.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)