Pre nekoliko godina, u jeku letnjih vrućina, zatekao sam jednog nacionalno osvešćenog pesnika kako u bašti Kolarca, pred nevelikom ali odabranom publikom, opsesivno govori o svom novom (književnom) projektu. Radilo se o nesvakidašnjoj inicijativi spajanja zemnih ostataka, nakon smrti razdvojenih bračnih parova, pre svega Miloša Crnjanskog i njegove supruge Vide, kao i Vaska Pope i njegove supruge Haše. Pesnik je tom prilikom ispripovedao o svom iskustvu silaska u zajedničke grobnice velikana, te o plinovima koji su ga tom prilikom obuzeli, oduzimajući mu, izgleda zasvagda, moć rasuđivanja.

Pored ovog “pesničkog” projekta, postoji u Srbiji čitav niz inicijativa započetih još osamdesetih godina (i ranije), koje su do danas uglavnom realizovane, a tiču se ekshumacija i ponovnog sahranjivanja velikana po “zakonima božjim”. To se najpre dogodilo sa ostacima vladike Nikolaja Velimirovića. Tajni prenos rodonačelnika svetosavskog nacionalizma iz Libertvila u Lelić, maja 1991, znatno je uticao na potonje buđenje novog bogomoljačkog pokreta u SPC-u kao i antizapadnjaštva koje je danas najjače u partijama koje baštine upravo njegovu političku doktrinu – Demokratskoj stranci Srbije i Dverima srpskim. Nešto slično se desetak godina kasnije dogodilo sa posmrtnim ostacima Jovana Dučića, a prošlog decembra i sa Slobodanom Jovanovićem, čiji su ostaci preneti iz Londona u Beograd, gde je (ponovo) sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

U pozadini ovih operacija, iza kojih su uglavnom stajali SANU i SPC, nekada zajedno a nekada naizmenično, odvija se dug period kopanja i traganja za neobeleženim grobom Draže Mihailovića. Spektar organizacija i pojedinaca koji su inicirali ovu povesnu ekshumaciju zaista je ogroman, i naposletku se srećno stekao u Ministarstvu pravde Republike Srbije.

Tesla kao Sveti Sava

Međutim, ekshumacijama i ponovnim sahranama nikada kraja. Sada je na redu pepeo Nikole Tesle koji se čuva u njegovom Muzeju u Beogradu. Inicijativu za njegovo sahranjivanje po “zakonima božjim” pokrenula je pre šest godina grupa vladika, da bi je krajem prošlog decembra obnovilo Društvo “Sveti Sava” sa predlogom da se urna sa Teslinim pepelom sahrani ispred Hrama Svetog Save na Vračaru. Zaista, magnetna indukcija nacionalizma na ovom brižljivo uređivanom beogradskom platou neprestano raste. S jedne strane pokazuje krizu svetosti, a s druge višak problema s prošlošću. Nastojeći decenijama da reše ovu komplikovanu jednačinu, SPC i SANU istrajavaju na svojoj platformi za identitarne politike koje najveću snagu crpe upravo iz podzemnog nacionalnog kapitala. Na njihovu sreću, srpska politička elita, demokratska ili radikalsko-naprednjačka, uvek je otvorena za ovaj vid populizma koji ima nesagledive posledice.

Urna sa pepelom čuva se od 1957. godine u Muzeju Nikole Tesle. Donesena je u Beograd posle smrti Teslinog rođaka Save Kosanovića, koji je raspolagao njegovom zaostavštinom i koji je doneo odluku da se njegovi zemni ostaci kremiraju. Kao deo memorijalne zbirke, u Muzeju se čuvaju i posmrtna maska Nikole Tesle, kao i otisak njegove desne ruke. Sve su to primamljive stvari za crkvu. Vrag odneo njegove rekvizite kojima je pravio elektricitet, samo neka nam pepeo daju, misle vladike. Napraviće oni od toga na Vračarskom platou veću atrakciju od bežičnog prenosa struje na daljinu. To misli i neizbežni akademik Matija Bećković, pesnik i upravitelj sahranama (Kiš, Đilas i dr.): “Mislim da je i po zakonu obavezno da se zemni ostaci predaju zemlji, a ne da se čuvaju po kućama. Ako se to odnosi na sve, zašto se ne bi odnosilo i na Nikolu Teslu. On je potomak 40 sveštenika po očevoj i majčinoj liniji, od kojih su dvojica bili vladike. Tako da je on istinski sin srpske crkve. Sahranjen je, pa kasnije vađen iz groba i spaljivan kao i Sveti Sava.”

Kada ovako nešto kaže Bećković, gotovo da nema čoveka u Srbiji koji će tvrditi drugačije. Poređenje sa Svetim Savom dolazi kao slovo nepisanog ali najvažnijeg zakona. Doduše, to je oduvek bila omiljena figura svih nacionalističkih manipulatora. I vladika Nikolaj Velimirović je Hitlera poredio sa Svetim Savom, pa se malo preigrao. Ali nikom ništa. Njemu je dobro u Leliću, gataju vladike i pesnici, zašto ne bi Tesli bilo dobro u Hramu Svetog Save, pod okriljem majke crkve. Međutim, dok nacionalisti razgrću pepeo, mogli bi elementarno da se informišu o Teslinom životu i radu, možda bi tada shvatili da se radilo o čoveku koji je pripadao drugim tradicijama i svetonazorima. A najmanje dodirnih tačaka je imao sa crkvom.

T=Wb/m²

Tesla je bio jedinstveni izdanak obrazovnog sistema Habzburške Monarhije, koji se kao naučnik afirmisao u Americi. Po opredeljenju, bio je Jugosloven. Agnostik. Nikada nije mario za crkvu. Da je bilo onako kako su sveštenici želeli, najpre njegov otac, nikada ne bi postao to što jeste. Lutao bi po Lici u mantiji i svetio vodicu. Iscrtavao bi dijagrame po pesku za koje bi samo slutio šta mogu da znače. Zanimljivo je Teslino svedočenje o trenutku epifanije koju je doživeo prilikom jedne šetnje, pred zalazak sunca u Budimpešti. Tog časa, Tesla se nije setio ni Njegoša a ni Mažuranića, već upravo Geteovog “Fausta”: Dan je pri kraju; ono, sve dalje sija/ hita da drugi oživljava svet/ O, što me krila ne dignu sa tla/ pa za njim, večno, da upravljam svoj let! Nacrtanu skicu na pesku kasnije će u Americi razviti u patent indukcionog motora. Upravo ova invencija nastaviće da fascinira moderni svet sve do današnjih dana.

Kada je 2005. u Beograd došao Džek Vajt, frontmen grupe The White Stripes, najpre je posetio Muzej Nikole Tesle. Tom prilikom je izrazio čuđenje zbog čega Muzej koji je posvećen geniju elektrotehnike nije modernije uređen. Niko još nije uložio ovako suvisao komentar na problem muzejske ostavštine ovog naučnika. Ne znam šta su mu tom prilikom ljudi iz Muzeja odgovorili. Svakako su se žalili na siromaštvo i nebrigu države.

Povrh svega, zahtev vladika i Društva “Sveti Sava” da se izvrši aproprijacija urne sa Teslinim pepelom iz Muzeja, te da se Tesla retroaktivno, u svetlu postjugoslovenskih indentitarnih praksi, prikaže kao vaseljenski izum svetosavlja, deluje u najmanju ruku nakaradno. Jer dečak iz Smiljana postao je Nikola Tesla kog poznaje i poštuje savremeni svet tek nakon beskompromisnog raskida sa porodičnim tradicijama i svetosavljem. I to je mera emancipacije koju današnje gatare po pepelu u Srbiji ne mogu da shvate.

Novosti, 09.06.2012.

Peščanik.net, 09.06.2012.


The following two tabs change content below.
Saša Ilić, rođen 1972. u Jagodini, diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio 3 knjige priča: Predosećanje građanskog rata (2000), Dušanovac. Pošta (2015), Lov na ježeve (2015) i 3 romana: Berlinsko okno (2005), Pad Kolumbije (2010) i Pas i kontrabas (2019) za koji je dobio NIN-ovu nagradu. Jedan je od pokretača i urednik književnog podlistka Beton u dnevnom listu Danas od osnivanja 2006. do oktobra 2013. U decembru iste godine osnovao je sa Alidom Bremer list Beton International, koji periodično izlazi na nemačkom jeziku kao podlistak Tageszeitunga i Frankfurtera Rundschaua. Jedan je od urednika Međunarodnog književnog festivala POLIP u Prištini. Njegova proza dostupna je u prevodu na albanski, francuski, makedonski i nemački jezik.

Latest posts by Saša Ilić (see all)