Vlada Srbije povukla je iz skupštinske rasprave Predlog zakona o rehabilitaciji. Da je ova vest došla pre dve godine, to bi ukazivalo na ozbiljne probleme u koaliciji demokrata i socijalista, ovako može se tumačiti samo kao deo predizbornog pozicioniranja i udvaranja onim biračima koji smatraju da je antifašistička borba u Srbiji skoro pa potpuno zanemarena.

Takođe, ova situacija, u kojoj je predsednik socijalista telefonom tražio da se zakon povuče, pokazuje i koliko je koalicija socijalista i demokrata zapravo krhka i kako je ovo samo početak predizborne tuče, koja će postajati sve žešća kako se april bude približavao. Ko zna kako će u jeku kampanje onda izgledati sednice Vlade?

Poslednjih godina ravnogorci su dobili više nego što im zaista pripada – penzije, izjednačeni su sa partizanima, preispitane su pojedine sudske presude od 1945… Samo pre nešto više od deceniju, ne bi bilo moguće ni pomenuti vraćanje oduzete imovine „narodnim neprijateljima“. Danas su druga vremena. Što Njegoš kaže – ko bi doli, sad je gori… Ali točak istorije niko nije zaustavio.

Niko ne osporava pravo naslednika vlasnika nasilno oduzete imovine od 1944. da dobiju pravednu nadoknadu za otetu imovinu svojih predaka ili pomenutu nekretninu. U skupštinskim raspravama i polemikama u javnosti sve se svodi na odnose partizana i četnika, gde jedni smatraju da su četnici izdajnici, dok drugi smatraju da su se partizani trudili posle rata da otimačinom dođu do tuđe imovine.

Ono što je neupitno jeste antifašizam ove države, za čije nasleđe se bore političke stranke koje podržavaju ove suprotstavljene pokrete. Osim u novcu ili u naturi, vraćanje dugova između partizana i četnika počelo je i kroz prekrajanje istorije.

Skoro sve ono što su učile generacije od 1945. pa nadalje, danas više ne važi. Na kraju će ispasti da su četnici zajedno sa partizanima zapravo dobili Drugi svetski rat, ali su ih partizani izbacili iz „koalicije“. Jedini gubitnici u ovom slučaju su, po ko zna koji put, naslednici vlasnika nasilno i nezakonito oduzete imovine. A nije ih malo.

 
Danas, 16.09.2011.

Peščanik.net, 16.09.2011.