O radikalskim emocijama i poštenju

Sad:

„Mi se pripremamo da uradimo veliki posao. Ne širimo mržnju. Širimo razumevanje, prijateljstvo i ljubav”, rekao je lider radikala. U razgovoru s građanima, Nikolić je obrazložio da mu je potrebna pobeda da bi poveo Srbiju napred i da računa na sve građane Srbije – i one koji su glasali za njega i one koji nisu. (Tomislav Nikolić, dalje TN, 01.02.08).

“Već osam godina trpimo DOS na vlasti. Neko je propao više, neko manje, a samo se mali broj njih obogatio”, rekao je Nikolić i dodao da su fabrike u Srbiji prazne, radnici bez posla i bez normalnih uslova za život. (TN, 22.04.08).

„Nisu probali nikad vlast SRS-a. Za onaj period koji smo bili sa socijalistima u vladi, ni socijalistima ne mogu da kažem da su bili na vlasti. Tad smo imali godinu dana borbe protiv terorizma, nekoliko meseci priprema za odbranu zemlje, pa odbranu zemlje, godinu dana obnove, bez pravih ekonomskih i socijalnih programa. Sav budžet je išao na to. Nismo mogli da se iskažemo ni mi ni socijalisti.“ (TN, 16.03.08).

On je rekao da već osam godina Srbija ide pogrešnim pravcem i da su funkcioneri DOS-a za to vreme osiromašili i opljačkali državu, kao i da je došlo vreme da na vlast dođu pošteni i odgovorni ljudi. “Došli su sa obećanjima, a otići će, neki tamo odakle su došli, a neki tamo gde idu kriminalci”, poručio je Nikolić. (22.04.08).

Nikolić je kazao da od glasova građana zavisi da li će biti siromašni ili bogati, ponosni ili uvređeni, poniženi ili izdati, da li će moći da se leče, školuju. On je prisutnima poručio da 11. maja nemaju šta da rade kod kuće i da nijedan posao nije važniji od izlaska na izbore “jer odlučuju o budućnosti građana” (19.04.08).

Nekad:

Rešenjem broj 360-1978/98-01 od 22.12.1998, Vlada je Tomislavu Nikoliću dodelila stan površine 186,47 metara kvadratnih u Bulevaru Lenjina, u Beogradu; stan je otkupljen.

Rešenjem broj 360-2686/98-01 od 22.12.1998. Vlada je Aleksandru Vučiću dodelila stan površine 117,48 metara kvadratnih na istoj adresi; stan je otkupljen.

Rešenjem broj 360-5047/98 od 7.12.1998. Ministarstvo za saobraćaj i veze dodelilo je Draganu Todoroviću stan u ulici Prote Mateje u Beogradu; stan je otkupljen.

„Malo nakon preuzimanja lokalne vlasti i postavljanja direktorâ javnih preduzeća, piše u izveštaju inspektorâ, izvedena je prva operacija prelivanja novca iz budžeta opštine u stranačku kasu: Tomislav Nikolić, u funkciji v.d. direktora JP Poslovni prostor uplatio je na račun Sportsko-rekreativnog centra Pinki, čiji je novopostavljeni direktor bio Aleksandar Vučić, 100.000 dinara ili 30.000 maraka na ime rekreacije zaposlenih. Tome zamerke ne bi bilo, jer lepo je kad se o radničkoj klasi vodi računa, samo da istim tim novcem, već neki dan kasnije, nije plaćen reklamni oglas u stranačkom glasilu “Velika Srbija” kojim se publika obaveštava da bazen radi.

Kasnije, kada je Srpska radikalna stranka ušla u zvaničnu koaliciju sa socijalistima i preuzela deo vlasti u Republici, ovakvi transferi nisu ni maskirani fiktivnim ugovorima: štampanje “Velike Srbije” plaćano je direktno opštinskim novcem. Plate i honorari novinarima isplaćivani su iz istog izvora. (“Za nas radikale Zemun je koncipiran kao ogledna opština”, obećao je na početku vladavine Zemunom Vojislav Šešelj, i upozorio: “Na primeru Zemuna mi ćemo pokazati kako će izgledati radikalska vlast u celoj Srbiji.”)“ (Up. „BiroŠalter“)

O radikalskoj Evropskoj uniji

Sad:

Pobednik prvog kruga predsedničkih izbora Tomislav Nikolić tvrdi da je znatno popravio odnose sa Evropskom unijom, koja ga, kaže, prvi put tretira ravnopravno (31.01.08).

Testament lidera radikala Vojislava Šešelja u smiraj njegovog štrajka glađu u Haškom tribunalu podigao je veliku buru u javnosti Srbije. Analitičari su se dugo bavili procenama tih zaveta, pojedini tvrdili da je ugrozio političku budućnost Srpske radikalne stranke, drugi da Šešelj nije napisao ništa novo što nismo znali o politici te stranke.

Posle mesec dana, kandidat SRS za premijera Srbije Tomislav Nikolić tvrdi u razgovoru za “Novosti” da se više ne može govoriti o testamentu Vojislava Šešelja kada je čovek ostao živ, ali i da tu nema ništa što nije u skladu sa programom i ideologijom te stranke. „Radikali se nikada neće odreći Kosova, niti zaboraviti Republiku Srpsku Krajinu. Neće sarađivati ni sa DS ni sa DSS. Jedino gde može da dođe do malog odstupanja od tog “testamenta” jeste odnos radikala prema Evropskoj uniji“ (06.01.07).

On je rekao i da SRS “nema ništa protiv” Evropske unije (EU), ako ona “kaže da je Kosovo sastavni deo Srbije”. “Spremni smo da zaboravimo da su nas bombardovali, iscrpljivali sankcijama, samo ako kažu da Srbija ima ista prava kao svaka druga država u svetu, ako kažu da je Kosovo sastavni deo Srbije i da Albancima poruče da ne mogu da imaju svoju državu u Srbiji. Takva nam Evropska unija treba”, rekao je Tomislav Nikolić (04.01.08).

Nikolić je rekao da je Srbija proteklih godina bila okrenuta samo Evropskoj uniji, koja joj je za uzvrat zatvorila fabrike, banke, uništila vojsku i policiju, poljoprivredu (21.04.08).

„Evropska unija je bogata i moćna, ali hoće robove, ali naša deca nikad neće biti robovi, ako se pitamo mi srpski radikali. Evropskoj uniji poručujemo da se naša vrata otvaraju kad se pokuca ili pozvoni, nogom se naša srpska vrata ne otvaraju”, poručio je Nikolić. (24.04.08).

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke ocenio je da je Srbija u “robovskom položaju prema EU koja našu zemlju ucenjuje priznavanjem nezavisnog Kosova”. Nikolić je okupljenim građanima poručio da je Kosovo naše, da u Evropu idemo samo s Kosovom i naglasio da 150 zemalja nije priznalo nezavisnost. “Hoćemo da sarađujemo s Evropskom unijom, a ne da se u njoj samo zadužujemo, hoćemo da koristimo i istok i zapad, da EU ovde gradi fabrike, a odavde izvozi u Rusiju, da Rusija u Srbiju dovodi gas i naftu”, rekao je Nikolić (18.04.08).

On je obrazložio da se svih 17 godina, koliko je u srpskoj politici, borio za „zaokret ka Rusiji“, dodavši kako je uveren da taj zaokret odgovara nacionalnim interesima Srbije i njenih građana. (01.02.08).

Nekad:

„Grobovi, pretnje zarđalim kašikama, dobrovoljci na ratištima, premlaćivanja, finansijske zloupotrebe, radikalni nacionalizam, potezanje pištolja na taksiste i studente, gušenje slobode Univerziteta, uništavanje medija, bezobzirni cinizam vladara, verbalni i fizički obračuni u obe skupštine, devastacija kulturne baštine i sve ostalo što su radikali činili, izgleda da su zaboravili i “razočarani birači”. Na parlamentarnim izborima održanim u septembru 1997. izborni slogan Srpske radikalne stranke glasio je: “Mi dolazimo”.

Šest meseci kasnije, 24. marta 1998. radikali su prvi put ušli u republičku vladu. Tačno godinu dana posle, 24. marta 1999, počelo je bombardovanje Jugoslavije – još neoporavljena od represije nad medijima i Univerzitetom, Srbija je ušla u rat. Oni su već uveliko bili došli“ (up. „Biro Šalter“).

O radikalskoj koaliciji Nikolić – Koštunica i ostalima

Sad, ali i nekad:

„Radikali se nikada neće odreći Kosova, niti zaboraviti Republiku Srpsku Krajinu. Neće sarađivati ni sa DS ni sa DSS“ (TN, 06.01.07).

„Vojislav Koštunica izigrao i prevario i nas i Srbiju, DSS će to tek debelo platiti! Rejting im je već pao na najniži nivo“ (Aleksandar Vučić, 13.05.07).

„Time što sam poverovao Koštunici i napravio parlamentarni dogovor o konstituisanju Skupštine nisam naudio svojoj stranci. Mislim da su se maske poskidale, da građani sada bolje znaju ko je ko, a da je SRS napravio dobar početak kampanje za predsedničke izbore krajem godine.“ „Trpeo sam kritike zašto neću s Koštunicom i DSS i onda sam mu i sam poverovao. Jer, kad smo pravili dogovor o parlamentarnoj podršci za izbor predsednika Skupštine, on je to tražio od mene. Došao je s pričom o ugroženosti zemlje i Kosovu“ (TN 15.05.07).

Iako su izbori raspisan tek jutros, političke stranke uveliko razmatraju da li će na izborima nastupiti same ili u koalicijama. Ima i onih poput radikala koji će na izbore sami, ali znaju s kim bi sklapali postizborne kolacije. Tomislav Nikolić pozvao je Demokratsku stranku Srbije da zajedno fomiraju vladu, ali je poručio Vojislavu Koštunici da ne može da računa na premijersko mesto (13.03.08).

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da je Demokratska stranka Srbije jedina stranka sa kojom bi radikali razgovarali o saradnji posle opštih izbora 11. maja u Srbiji (22.04.08).

Na pitanje gde vidi sebe u budućoj vladi, on je odgovorio da njegov ego nije toliki da bi mogao da ima najveće funkcije i da je bitno da u vladi budu ljudi iz SRS-a koje će on kontrolisati i koji će sprovoditi stranačke mere i ideologiju. Kako je istakao, postoje samo dve varijante za formiranje vlade – ili će je formirati sve stranke koje uđu u parlament bez SRS-a, ili će je radikali napraviti sa DSS-om (25.04.08).

„Srbija posle izbora mora da dobije vladu i zato sam potpuno iskreno ponudio DSS da zajedno napravimo vladu posle izbora. Međutim, Koštunica je izbegao pozitivno da odgovori na jasnu dilemu na koju će stolicu sesti, sa nama ili sa DS – rekao je Nikolić. On je za Koštunicu rekao da time što ćuti „mudruje“ i da Srbija ne zna šta je čeka posle izbora (26.04.08).

Peščanik.net, 27.04.2008.


The following two tabs change content below.
Vesna Rakić Vodinelić, beogradska pravnica, 1975-1998. predaje na državnom pravnom fakultetu u Beogradu, gde kao vanredna profesorka dobija otkaz posle donošenja restriktivnog Zakona o univerzitetu i dolaska Olivera Antića za dekana. Od 1987. članica Svetskog udruženja za procesno pravo. 1998-1999. pravna savetnica Alternativne akademske obrazovne mreže (AAOM). 1999-2001. rukovodi ekspertskom grupom za reformu pravosuđa Crne Gore. Od 2001. direktorka Instituta za uporedno pravo. Od 2002. redovna profesorka Pravnog fakulteta UNION, koji osniva sa nekoliko profesora izbačenih sa državnog fakulteta. Od 2007. članica Komisije Saveta Evrope za borbu protiv rasne diskriminacije i netolerancije. Aktivizam: ljudska prava, nezavisnost pravosuđa. Politički angažman: 1992-2004. Građanski savez Srbije (GSS), 2004-2007. frakcija GSS-a ’11 decembar’, od 2013. bila je predsednica Saveta Nove stranke, a ostavku na taj položaj podnela je u aprilu 2018, zbog neuspeha na beogradskim izborima. Dobitnica nagrade „Osvajanje slobode“ za 2020. godinu.

Latest posts by Vesna Rakić Vodinelić (see all)