tri goluba
Foto: Milica Jovanović

*Troje čini društvo

Pre petnaest meseci, 2. i 3. jula 2020, održana je, razmenom elektronske pošte, sednica Nastavno-naučnog veća Filozofskog fakulteta. Glasao sam za sve tačke dnevnog reda, osim što sam glasao protiv davanja dozvole kandidatkinji mr Dijani Hrkalović da brani doktorsku disertaciju pod nazivom „Uticaj atributa negativnih političkih reklamnih poruka i karakteristika mladih glasača na stav prema političkim kandidatima“.

Prethodno sam pročitao predatu disertaciju i izveštaj komisije o njenoj oceni. Složio sam se sa komisijom da je disertacija prihvatljiva. Glasao sam protiv, jer nisam želeo da naučni stepen doktora nauka na Filozofskom fakultetu dobije osoba koju je na funkciju državnog sekretara u ministarstvu policije postavila vlada Ane Brnabić. Prema Zakonu o državnoj upravi, „državni sekretar je funkcioner koga postavlja i razrešava Vlada na predlog ministra i njegova dužnost prestaje s prestankom dužnosti ministra“.

Smatrao sam i smatram da je pitanje morala protiviti se vlasti političke stranke čiji je predsednik tražio živote sto Muslimana za život jednog Srbina. Nisam želeo da se fakultet na kome radim punih 35 godina poveže sa ovakvim ljudima.

Danas je dr Dijana Hrkalović u zatvoru. Danas sam, 19. oktobra 2021, pročitao u novini Informer da je „Hrkalović zloupotrebljavala svoj položaj i izdala naloge kriminalcima za likvidaciju najmanje dvojice ljudi: Vladimira Popovića-Vlade Popa (43) i advokata Miše Ognjanovića (57), a po svemu sudeći ona stoji i iza likvidacije Dragoslava Miloradovića (43), kuma Luke Bojovića“. Pročitao sam i da je „Vladimir Popović-Vlada Pop ubijen nedugo nakon što je iz đakuzija u njegovom penthausu na Vračaru procurela voda u stan Dijanine devojke, koja je živela na spratu ispod“.

Respondeat superior, neka stariji odgovara. Ako je neka osoba, koju postavlja Vlada Srbije, u vreme kada je bila državni sekretar počinila zločine, koristeći prilike koje joj je davala funkcija, treba da odgovara i ona(j) ko(ja) ju je na tu funkciju postavio. U ovom slučaju to je predsednica Vlade, Ana Brnabić. Treba li da odgovara i onaj ko je Brnabić predložio za predsednicu vlade? Treba li naslov ovoga teksta da glasi: Dijana Hrkalović, Ana Brnabić i Aleksandar Vučić.

Troje čini društvo. Gde je odgovornost mandatora i mandatarke, predsednika republike i predsednice vlade za ono za šta se tvrdi da je učinila osoba koju su oni, ko direktno, ko indirektno, postavili?

Po kom osnovu dvoje mogu da budu oslobođeni odgovornosti, kada su omogućili trećoj da čini ono što se tvrdi da je činila? Upitajmo se ko je stvorio Nevolju? Postavljeni i na ostavku kasnije prinuđeni državni sekretar? Ili neko drugi i, sa drugim, treći?

Tres faciunt collegium.

Peščanik.net, 20.10.2021.