Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) obaveštava javnost da je zamenica Višeg tužioca u Zrenjaninu Dušanka Đorđević danas odbila da primi prijavu koju joj je u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku i članom 317 Krivičnog zakonika protiv nepoznatih izvršilaca podnela Dobrila Nikolić, koordinatorka za romska pitanja grada Zrenjanina. Na kući u kojoj sa svojom decom živi Dobrila Nikolić, 14. marta ove godine bila je ispisana parola “Smrt Ciganima političarima”. Zamenica Višeg tužioca je učinila sve da odgovori oštećenu da koristi svoja zakonska prava, umesto da postupi po zakonu povodom prijave krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

Postupak Višeg tužilaštva u Zrenjaninu usledio je posle anti-romskih incidenata u Kikindi, Požarevcu, Banatskom Karađorđevu, Čačku i Požegi. Ovakvo postupanje zamenice Višeg tužioca u Zrenjaninu Dušanke Đorđević usledilo je samo jedan dan pošto je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ocenila da rasizam u Srbiji još nije suzbijen. Prijem prijave Dobrile Nikolić odbijen je dva dana pošto je predsednik republike Boris Tadić izjavio da treba poboljšati bezbednost Roma, posebno dece, kako se incidenti ne bi dešavali.

Više tužilaštvo u Zrenjaninu je prijavu za rasistički napad na kuću romske političarke i aktivistkinje odbilo dva dana pred Svetski dan Roma, pokazujući time kako se odnosi prema pitanjima koja se tiču njihovih prava i njihove bezbednosti.

 
Centar za razvoj civilnog društva, 06.04.2011.

Peščanik.net, 07.04.2011.