Koalicija za slobodu pristupa informacijama poziva Odbor za saobraćaj i veze Narodne skupštine da na današnjoj sednici podrži oba amandmana na predlog Zakona o elektronskim komunikacijama koje je tom Odboru dostavio Zaštitnik građana. Ujedno pozivamo i sve poslaničke grupe da za te amandmane glasaju kada se pred njima nađu.

Argumenti koje su u prethodnih nekoliko dana u prilog tih izmena iznosili Zaštitnik građana i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ubedljivo pokazuju da bi usvajanje ovih amandmana sprečilo kršenje Ustava Srbije i obezbedilo efikasniju zaštitu ljudskih prava.

Koalicija izražava i protest zbog toga što je tekst ovog predloga zakona postao dostupan javnosti tek neposredno pred početak skupštinske rasprave o njemu, umesto da je omogućeno da se o spornim pitanjima argumenti sučele ranije, na javnoj raspravi.

Članice koalicije: Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Transparentnost Srbija, Fond za otvoreno društvo – Srbija, Centar za unapređivanje pravnih studija, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za mir i demokratiju, Toplički centar za demokratiju i ljudska prava, Resurs centar Negotin, Resurs Centar Negotin, Udruženje građana “Sretenje” – Požega, Građanski savet opštine Kraljevo, Narodni parlament Leskovac, Forum Iuris Novi Sad, Centar za civilnu edukaciju Vršac, Civilno udruženje Mađara u Srbiji Argus.

Koalicija za slobodu pristupa informacijama, 11.06.2010.

Peščanik.net, 11.06.2010.