Zvao me nekidan u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic.

Elem, čuo Mujo da se Goraždu pojavio vidovnjak koji vidi sve što se ikad ikome dogodilo i sve što će se ikad ikome dogoditi, pa vidio, vele, kraj svijeta. Odmah Mujo potegao u Goražde i pokucao vidovnjaku na vrata.

– Ko je? – upitao je glas iznutra.

– Pfu –  okrenuo se razočarani Mujo. – Jebem te vidovita.

Otkako se, eto, onomad približila zgodna 1999., pa okrugla 2000., nije prošla hefta, a da netko iz aztečkog kalendara, položaja zvijezda ili horoskopa u Graciji nije izračunao kako nam u nedjelju slijedi strašni Armagedon, Sudnji dan i smak svijeta: organizira se taj Armagedon kao korida u Čevljanovićima. Zato je takvim prorocima mjesto ili u vicevima, ili na psihijatriji. Ili u Oslobođenju.

Tako je Mujin vidovnjak iz Goražda – a Admir Pozderović mu ime, profesor odbrane i sigurnosti, bivši savjetnik federalne ministrice obrazovanja, autor zapažene knjige “Alternativni načini vodosnabdijevanja u ratu i miru” i gensek Partije Pravog Puta – nazvao Oslobođenje i najavio skori Armagedon.

– Kad točno? – pitali ga u redakciji.

– Kad Amerikanci uključe arapske zemlje u NATO i zajedno napadnu Kinu, pa potom podmuklo navale na Saudijsku Arabiju.

– Ajde?! – zainteresirali se u Oslobođenju. – Tko kaže?

– Muhamed alejhi selam – odgovorio učenjak iz Goražda. – Proučavao ja hadise deset godina, napisao knjigu o tome. “Muhamedova a.s. predskazanja – sukob civilizacija i trijumf Islama”.

– I šta kaže Muhamed a.s., kad će to biti?

– Čim Židovi i NATO osvoje Iran i Siriju.

– Okej, koliko vremena imamo?

– Dvadeset dana. Najviše petnaest.

Tako je, da ne duljim, Oslobođenje odlučilo objaviti Pozderovićevu knjigu u petnaest nastavaka. Istina, vlasniku Muji Selimoviću bio zanimljiviji feljton po Pozderovićevoj drugoj knjizi, “Alternativni načini vodosnabdijevanja u ratu i miru”, ali u redakciji mu objasnili da nema vremena. Amerikanci samo što nisu napali Siriju.

– Može li onda barem – nije se dao Mujo – “Alternativni načini vodosnabdijevanja u Armagedonu i hilafetu”?

Pažljivo sam, razumije se, pročitao te “Alternativne načine tumačenja hadisa o ratu i miru”, ili kako se već zove knjiga, i ostao fasciniran. Poslanik a.s. je još prije hiljadu i četiri stotine godina sve točno pogodio, uključujući i to da će – ako ne vjerujete meni, vjerujte Admiru Pozderoviću – Miss svijeta 2007. godine biti Kineskinja Zhang Zi Lin!

U dan točno, recimo, najavio je kad će i iz kojih pravaca NATO zajedno s arapskim zemljama krenuti na Kinu, i kako će se Amerikanci potom okrenuti protiv saveznika iz Arapske lige. Samo što im nije nacrtao: “Sklopit ćete savez sa Rimljanima i borit ćete se, vi i oni, protiv njihovog neprijatelja. I pobjedit ćete, i osvojit ćete veliki plijen. Doći ćete do jedne velike plodne doline, i onda će jedan od Rimljana podići krst i reći će: Pobijedio je krst!”.

Vi, naravno, niste iz ovoga Ahmedova hadisa shvatili ništa, kamoli rat s Kinom, ali to je zato što niste blagoslovljeni darom spoznaje kao vidovnjak iz Goražda, već ste neuki poput mene, kojemu u toj neukosti nikad zapravo nije bilo jasno zašto bi netko tko tako jasno vidi budućnost – poput starozavjetnih proroka ili samog Muhameda, alejhi selam – neukima govorili u šiframa i metaforama? Zar ne bi bilo mnogo razumljivije da je Poslanik rekao “U ševvalu mjesecu hidžretske 1432., nakon što zajedno s Amerikom, koju će otkriti tek za devet stotina godina, letećim napravama, takozvanim avionima, napadnete Kinu, Amerikanci će se okrenuti protiv vas, i tako će početi Armagedon”?

Ovako, Admir Pozderović je s istim hadisom mogao staviti hiljadu maraka da će Manchester City s arapskom lovom i talijanskim trenerom uzeti prvenstvo, a dogodine u finalu Lige prvaka, u velikoj plodnoj dolini Wembleya, izgubiti od Rome.

Sveo tako Admir Pozderović velikog Muhameda a.s. na Vidovitu Džemilu: “Vidoviti Muhamed – saznajte vašu budućnost, ljubav, posao, zdravlje, finansije, svjetska politika, cijena poziva po hadisu 3,40 km + PDV”. Bolji bi prorok u tom slučaju, ako mene pitate, bio Jules Verne a.s., što je u jednom nedavno otkrivenom neobjavljenom hadisu iz 1870. godine zapanjujuće precizno opisao mobitele s kamerom.

Utoliko mi je zanimljivije to što je u Muhamedovim a.s. zagonetkama sve šifrirano, “Rimljani” su Amerikanci, “stranci crvena lica” su Kinezi, “gladne zvijeri” su NATO, “ptice” su njihovi avioni, “svileni vjetar” je nuklearna bomba, “riznice zlata” su nalazišta nafte, “gušterova rupa” je potrošačko društvo, a “krst” trofej Lige prvaka, jedino su Židovi, primijetit ćete, izrijekom i vrlo nemetaforički – Židovi. Koje vrlo nemetaforički – “O Muslimanu, ovdje je Židov, dođi i ubij ga!” – valja pobiti do posljednjeg.

“Bit će to težak i ponižavajući svršetak “odabranog naroda””, najavljuje vidoviti Admir vrteći pred kamerom tarot-hadise, pa uključuje gledateljku iz Fojnice, koju zanima je li vlasnik granapa u njenoj mahali Židov i hoće li joj sin završiti fakultet prije Armagedona.

I onda ja islamofob! A Admir Pozderović sveo Muhameda na nacističkog vidovnjaka iz noćnog programa DritteReichTelevisiona, koji gledateljima obećava Triumph des Islam, Die Endlösung i Judenfrei-hilafet kao Lebensraum!

Bio naime jedan, ne znam jeste li čuli za njega, isto tako vidovit, a živio Bogu iza leđa, pet stotina kilometara od Goražda, pa nazvao jednog dana Oslobođenje.

– Kako ste rekli? – nisu dobro čuli u redakciji. – Admir?

– Adolf, bolan. Adolf.

Napisao on, veli, knjigu u kojoj predviđa kako će Židovi zabiti kršćanima nož u leđa i krenuti osvajati svijet, sa zapada materijalnim bogatstvima, s istoka crvenom tiranijom, pa najavio, kako je ono rekao, “konačno oslobođenje”, tako nekako – Veliki Krvavi Boj i “ponižavajući svršetak “obećanog naroda”” u komorama s otrovnim vjetrom.

Tako je, da ne duljim, uredništvo Oslobođenja odlučilo u petnaest nastavaka objaviti Pozderovićevu knjigu “Alternativni načini vodosnabdijevanja u ratu i miru”.

Oslobođenje, 31.08.2011.

Peščanik.net, 02.09.2011.