U ime naroda osuđuje se na kaznu zatvora od šest meseci, uslovno godinu dana. Tako je glasila presuda koju je izrekla sudija Osnovnog suda u Vranju Ankica Đorđević, predsednici Granskog sindikata tekstila, kože, obuće i odeće u Jumku.

Snezana Veličković, predsednica Granskog sindikata tekstila, kože, obuće i odeće u Jumku, osuđena je na kaznu zatvora od šest meseci ili uslovno godinu dana.

U obrazloženju presude, koju je doneo Osnovni sud u Vranju, stoji da je Snežana Veličković, na čelu 300 radnika Kompanije Jumko, 2007. godine, zauzela 9-ti sprat upravne zgarde, i 12 sati sprečavala da direktor i njegov zamenik izađu iz kancelarije.

Štrajk glađu je bio zakonski najavljen, trajao je 17 dana, a lekari Hitne službe svakodnevno su pružali zdravstvenu pomoć radnicima, jer su se zbog iscrpljenosti nalazili u kritičnom stanju.

Ova skandalozna presuda, nezabeležena u istoriji pravosuđa, okarakterisana je kao krivično delo lišavanja slobode i pokazala je koliko je opasno biti sindikalni vođa u Srbiji.

Snežana Veličković je svoj život žrtvovala u ime pravde i radničke solidarnosti, štrajkujući i glađu u kompaniji Jumko. Boreći se za egzistenciju, ne samo svoju, već svih radnika, dobila je presudu kakva u istoriji pravosuđa nije zabeležna.

Naša sindikalna koleginica, sa svojom porodicom živi u podrumu jedne kuće u Vranju, jedva preživljava i školuje troje dece sa bednom platom od 6.000 dinara.

Pored svih problema, Snežana Veličković je i invalid, a povrede je zadobila na radu, obavljajući časno i pošteno svoje radne obaveze.

Zbog stresa koji je doživljavala tokom štrajka postala je srčani bolesnik, nervno je rastrojena i otežano hoda zbog zadobijenih povreda u predelu kuka od strane privatnog obezbeđenja tadašnjeg direktora, koji je sam, a ne zato što mu je neko zabranio, odbio da izađe iz svoje kancelarije a svoj ostanak putem tužbe pretvorio u krivično delo lišenja slobode.

 
Nezavisni policijski sindikat Srbije, 30.07.2010.

Peščanik.net, 30.07.2010.