Foto: Ivana Tutunović Karić
Foto: Ivana Tutunović Karić

Lep dan, toplo, pa se odgegala do pijačice u komšiluku. Prodavaca mnogo, kupaca malo. Valjda skupo. Pa se među prodavcima zapodenula živahna politička rasprava. Onaj Đilas, krene Mica da agituje. Pametan čovek, videla ga slučajno pre neki dan na nekoj televiziji. Lepo objašnjava da bi moglo da nam bude bolje da ovi ne kradu. Đilas? Umeša se Dule. Jesi ti krštena? Pa taj bi nas prvi proterao s pijace. I bio je već na vlasti, pa šta? Pun je ko brod. Odakle li mu?

Tu sam i ja pokušala da se umešam, pogledali su me, doduše blagonaklono kao moguću mušteriju, ali kao totalnog idiota i neobaveštenu babu. Shvatim da ne vredi, neće niko da me čuje. Ali tu je Mica Đilasovka, pa ne odustaje. Kako ne shvatate, s njim su i onaj Jeremić, bio kažu predsednik sveta, i onaj Boško, pravo da kažem fin čovek, pravi Srbin. I ima muda. Ne znam što kažu da je fašista. Aman, umeša se kum Joca koji se razume u politiku. Gleda televiziju jer nema posla, a žena mu povazdan rinta kod nekih lovana. Fašista je bio onaj Musolini, crnokošuljaš, što su ga još za vreme onog rata obesili naglavačke. Crnokošuljaš? Pa to mu dođe nešto kao onaj Vulin, doda Ljuba. Ahaha, složi se kum Joca, ta ti je dobra. Onda Ljuba, koji prodaje povrće iz plastenika, kaže da ako je taj Jeremić bio predsednik sveta, onda je mogao da bude i naš predsednik, pa bi bili i mi svet. Nije taj bio nikakav predsednik sveta, vidiš da su ga skroz otkačili. A onaj Boško… hteo da nastavi Ljuba pa prekinuo. Stigla mu mušterija da kupi četiri paprike i dve banane. Boško, ne odustaje Mica Đilasovka, on jeste ok kad je već sa Đilasom. Pa dobro onda, rekoše Dule i Jaca, a ko valja? Ma, svi su oni isti, umeša se najzad i Goca, koja uglavnom ćuti. Nema šta ni da prodaje, rasprodala kineske jelke i ukrase pa tek tako svrati da posedi. Pa nisu baš isti, ima i onaj Trifunović, kaže kum Joca. Trifunović? Glumac? razgnevi se Jaca koja uglavnom gleda filmove i serije. Pa taj ni kola ne ume da vozi a da se ne slupa, ne samo sebe nego i nekog drugog, pa će da vodi državu? Hajde, smiri se Jaco, ipak je super lik, svašta ume da odbrusi, kaže kum Joca. I doda: a jeste nekad čuli za onu Tepićku? Sve što kaže čista istina. Ima onaj ministar, Mali, što mu ćale krade oružje.

Tu i meni prevršilo pa stidljivo pokušam da objasnim da nije Mali, taj ukrao samo doktorat, nego onaj drugi ministar, Stefanović, njegov otac mulja s oružjem. Pogledali me s mrvom više uvažavanja. Dule mi ponudi limun, grčki, pun soka, na sniženju. Doduše, pošla sam po tikvice, ali ako je već limun na sniženju, pun soka… I uto se Joca vrati na Tepićku.

A ko ti je ta Tepićka, iz koje je stranke? E to ne znam tačno, čini mi se da je iz Demokratske, ali je uz Đilasa. Ej, Joco, oglasi se Mica, kad već pominješ, a šta je bilo s Demokratskom? Jesu i oni za Đilasa? Nekad sam glasala za njih, kad je bio Đinđić. E, to pokušavam da skapiram, ali ne mogu. Jel to još onaj Tadić? zapita Mica. Bio zgodan, i fin čovek. Kažu, nije se baš ni obogatio. Ma ne, Tadić je sad neka druga stranka, objašnjava Joca. I demokrata i socijalista, Mico, obavesti se malo. Kako kad je socijalista onaj Dačić što voli da peva, zbuni se Mica. Ne kapiram, više ništa ne kapiram, i odustaje. Pa ako ne kapiraš, onda idi pa glasaj za Vučića. Za Vučića? Pa da li si kršten? Pa takvog lažova još nismo imali! Aha, umeša se opet kum Joca, onda si za bojkot? Ma kakav bojkot, uopšte ne znam šta je taj bojkot. Pa ako nisi za bojkot, onda si za Vučića, onda glasaj za Vučića, pokušava da objasni sveznajući autoritet kum Joca. Kako ne kapiraš, nisam za bojkot, nisam ni za Vučića daleko bilo, ali ne pada mi na pamet da idem da glasam kad ni Đilas neće.

Vox populi, vox dei.

Peščanik.net, 18.02.2020.