Foto: Angie McGowan
Foto: Angie McGowan

Život nije bajka. Naročito to nije politika. U bajkama žabu treba samo da poljubite i ona se pretvori u princa. U politici žabu morate da progutate i ona se pretvori u – pa, u šta se inače pretvori sve što progutate.

Pregovori o pristupanju Evropskoj uniji započeće obrnutim redosledom od proklamovanih ciljeva ove Vlade, bilo da su najavljeni u prošlogodišnjem ekspozeu premijera gde je prva tačka – borba protiv ”bele kuge”, bilo da se pominju u ovonedeljnim najavama prvog vicepremijera kojem je cilj broj jedan – zapošljavanje. Nasuprot njima, EU želi da među prvima otvori poglavlje o ljudskim pravima.

I eto ovoj vlasti nove žabe za gutanje. Bauk zvani ”priznavanje” Kosova, zameniće bauk zvani – priznavanje istopolnih zajednica. Branitelji ”tradicionalnih vrednosti” dobiće novu municiju za napade: zar ovde, gde ni Paradi ponosa nismo dali da se čestito održi, treba da se održi i neko gej venčanje? Šta je sledeće – posle usvajanja briselskog sporazuma sledi usvajanje dece u istopolnim zajednicama?

Borci protiv ljudskih prava biće ponovo na braniku domovine. Oni su još prošle godine temu ljudskih prava prebacili na teren svetske zavere i obznanili da je na delu ”globalno zagejavanje” koje vodi moćni gej lobi. Doduše, ako su u pravu, onda je možda bolje da se unapred predamo umesto što se ovoliko protivimo. Jer, ako postoji, taj gej lobi je moćniji i starostavniji od bilo koje organizovane grupe za koju znamo. Gej lobi je stariji od Templara, Masona, Lobanja i svih ostalih tajnih društava, stariji je i od svih religija (bože mi oprosti), delovao je i u Rimskom carstvu (oprosti mi Konstantine) i u Antičkoj Grčkoj, i u starom Egiptu… a čak je uspeo i da na taj grešan put zavede i mnoge predstavnike životinjskog carstva.

Hoće li ova vlast moći da proguta žabu zvanu Parada kad je već mogla da proguta žabu zvanu ”Kosmet”? Prošle jeseni, kad gutanje žaba još nije bilo na jelovniku, tada novoizabrani predsednik države javno je obećao da će je predvoditi. Ako bude održana, dodao je. Ministar policije, iz zahvalnosti što ga je predsednik odredio za mandatara nove Vlade (mada je bio tek trećeplasirani na izborima), potrudio se da predsednik ispuni obećanje i – zabranio održavanje Parade. Hoće li ove godine biti drugačije? I zašto bi ova žaba bila teža za probavu od kosovske žabe?

Pa, možda zato što je zabrana Parade zahtevana mnogoljudnije, gromoglasnije i sa više iskazane borbenosti nego što je to ikada bila odbrana Kosova. I možda zato što te za ”izdaju” Kosova samo optuže da si izdajnik, dok te za javno podržavanje Parade optuže da si, s oproštenjem, znate već šta.

Peščanik.net, 15.07.2013.

LGBTQIA+

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)