Patriotska liga BiH, nakon Slobodana Vaskovića i Snježana Lalovića, objavila je još jedan snimak iz Srebrenice na kojem se nalazi episkop zvorničko tuzlanski Vasilije Kačavenda, u BiH poznatiji kao Đavolji vladika zbog ozbiljnih sumnji da je umješan u ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom

Na snimku, koji je objavljen u magazinu „60 minuta” vidi se vladika Kačavenda koji dolazi u Srebrenicu 13. jula, u vrijeme kada se već dešavaju egzekucije Srebreničana u okolini, a nesrećne žene i djecu kamionima i autobusima odvoze na teritoriju koju kontroliše Armija BiH.

Kačavenda ponosno šeta Srebrenicom, da bi ga nakon toga vidjeli kako govori vojnicima, na prvom mjestu, danas general potpukovniku u penziji, Milenku Živanoviću, koji je na snimci pogrešno naveden kao Miodrag. Živanović je u periodu između jeseni 1992. i jula 1995. bio na poziciji komandanta Drinskog korpusa vojske bosanskih Srba, imajući u svojoj “zoni odgovornosti” područje čitave istočne Bosne, od Goražda do Bijeljine. U zoni odgovornosti Drinskog korpusa izvršen je genocid u Srebrenici za koji je Živanovićev naslednik na čelu tog korpusa, general Radislav Krstić osuđen u Hagu za genocid i dobio kaznu od 40 godina zatvora.

Na snimci se čuje Živanović koji pojašnjava kako je došao do Srebrenice i dodaje: „Ugledao sam minaret pod nebesa, on bi trebao da je do sad poravnat”, da bi okupljeni u sobi isto konstatovali uz osmijeh.

Kačavenda uzima riječ kako bi čestitao „hrabrom generalu i srpskim Obilićima”, te dodao da nije bez razloga što i Hrvati kukaju što Srebrenica postaje ponovo srpska. A onda počinje pozivanje na krv i osvetu.

„Krv vapije za osvetom. Sveteći se, srpski narod rušio je najmoćnije srpske imperije. I, evo, dočekujemo radosne dane, polako se približavajući onom trenutku kada će se ponovo poslije Kosovske bitke ujediniti i vaspostaviti srpska država. Da li će biti velika ili mala uopšte nije važno, neka bude onolika kolika je potrebna da Srbi na njoj mogu slobodno da žive, da slobodno dišu, da slobodno rade (…) Bože, daj da mi braći Grcima uzvratimo da oslobode Kipar od Turaka, da oslobode Konstantinopolis, da bude ponovo onaj centar, ona žiža pravoslavne duhovnosti”, zaključuje Kačavenda aludirajući na dobrovoljce iz Grčke koji su učestvovali u napadu na Srebrenicu i svemu što je poslije uslijedilo.

Kačavenda je poslije toga održao liturgiju u crkvi, da bi ponovo širio mržnju i pozivao na linč.

„Našem narodu bog se približio, a nebo je postalo nikada bliže kao sada. Mi osjećamo da je bog sa nama, mi osjećamo da božja ruka vodi nas, jer zar nije čudo božje, braćo i sestre, da poslije tolikih žrtava samo oko Srebrenice, stare srpske prestonice Uroša Nejakoga, zar nije čudo i milost božja da evo za tri dana da oslobode hrabri srpski borci srpsku zemlju okupiranu od Osmanlija, da tamo gdje je časni krst sijao postavili su ruglo od polumjeseca”, rekao je Kačavenda na snimku.

Patriotska liga prije godinu dana objavila je i duži snimak na kojem Živanović detaljnije govori o „oslobađanju Srebrenice” i onom što će uslijediti, te još nekoliko snimaka sa tog sastanka.

Živanović nikada nije odgovarao za genocid u Srebrenici niti za zločine na području koje je kontrolisao, a Vasilije Kačavenda uživa u svojim dvorima od zlata u Bijeljini, kupuje Hugo Boss garderobu po Beogradu i, sa važnog mjesta i dalje poziva na mržnju. Srebrenica je još uvijek pod njegovom ingerencijom u SPC.

U tom svijetlu, počeo je poviše Memorijalnog centra Potočari, gdje su sahranjenje žrtve genocida, i u blizini jedne od masovnih grobnica bespravnu gradnju nove crkve, koja služi isključivo kao provokacija, jer u jednom od najsiromašnijih gradova u RS postoje već dvije pravoslavne crkve, više nego dovoljne za vjernike tog kraja. U njima radi sveštenik koji otvoreno negira genocid i ispred ulaza u crkvu prodaje knjige o “herojima srpskog naroda Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću”.

Policija RS, umjesto da provede zabranu, čuva radnike koji izvode ilegalne radove na nelegalnoj crkvi u Potočarima. Opštinski inspektor Petar Đokić još je u novembru 2010. godine uputio rješenje Srpskoj crkvenoj opštini Srebrenica i Odjeljenju za urbanizam Opštine Srebrenica u kojem se nalaže da se obustavi gradnja crkve. “U postupku inspekcijskog nadzora i pregleda po službenoj dužnosti 25. 11. 2010. godine izlaskom na lice mjesta u naselje Dugo Polje opštine Srebrenica utvrdio sam da je Crkvena opština Srebrenica započela izgradnju crkve na parceli k.č. 214/335 KO Potočari, a uvidom u Odjeljenju za prostorno uređenje Opštine Srebrenica utvrdio sam da isti nemaju odobrenje za građenje. Od radova je urađeno iskop temelja i betoniranje temelja na crkvi”, napisao je tada Đokić, a navodi “Oslobođenje”.

Kako je Vladika Kačavenda slavio pad Srebrenice

E-novine, 19.04.2011.

Peščanik.net, 21.04.2011.

SREBRENICA