Natpis na zidu: Odupri se ludilu
Foto: Slavica Miletić

To je trenutno stanje stvari: svega 0,7 odsto glasača izraelskih partija centra i levice bi glasalo za jevrejsko-arapsku stranku. Još 21 odsto ispitanika je reklo da bi to možda razmotrilo kao mogućnost. Stariji član Meretza, leve partije koja je naručila ovo istraživanje, kaže da „formiranje ovakve stranke nije održivo. Svaki trud u tom pravcu je uzaludan“. Tužna istina je da levica u Izraelu čini jedan odsto glasačkog tela. U Izraelu nema kupaca za tu robu. Kada je Meretzu, poslednjoj levičarskoj cionističkoj partiji, potrebno da sprovede istraživanje kako bi saznala da li da formira demokratsku partiju koja se zalaže za ravnopravnost Jevreja i Arapa, onda znamo koliko je sati.

I tako, barem privremeno, nestaje iluzija da je u Izraelu moguća politička opcija koja se zalaže za istinsku demokratiju i mir. Ostaje nam „samo-ne-Bibi“ i Balfur ulični protest, koji će uskoro dovesti ultra desničara Naftali Bennetta u kancelariju predsednika vlade. Demonstranti su razvili crne zastave, nose makete podmornica,1 udaraju u bubnjeve – i eto revolucije.

Na svetu nema mnogo čisto nacionalnih partija i sve one su ultra nacionalističke. U Izraelu postoje samo čisto nacionalne stranke. Demokratija u Izraelu podrazumeva jevrejske partije namenjene Jevrejima u samo jevrejskoj državi, koja je pak upadljivo dvonacionalna. Trećina stanovnika naše zemlje nema nikakva prava, petina građana je isključena iz svih jevrejskih stranaka, a mi to zovemo demokratijom.

Neke partije su kao smokvin list nosile tradicionalnu arapsku maramu keffiyeh, ali na poslednjim izborima od toga je odustala čak i Meretz. U fudbalskom klubu Beitar Jerushalaim ne može da igra nijedan muslimanski igrač zbog straha od La Familie, radikalno desničarske grupe njihovih navijača. U Knesetu centar i levica nemaju nijednog arapskog predstavnika zbog straha od sukoba sa najvećom familijom, jevrejskim glasačima. Svi oni su La Familia. Samo onih 0,7 odsto, veličine jednog komšiluka, misli drugačije.

Obradovao sam se rezultatima ovog istraživanja: oni su otkrili tu istinu, bez peglanja i ulepšavanja. Cionistička levica je prevara. Pokazalo se da su čak i glasači Meretza skriveni rasisti. Ni oni ne žele Arape. Izrael se proteže između desnice i radikalne desnice. Nijedna druga opcija nije moguća. Nema šanse za demokratsku partiju u Izraelu. Onaj stariji član Meretza kaže da je to gubitak vremena, ali da li to znači da ćemo zauvek ostati sa bivšim načelnicima generalštaba kao jedinom nadom levice, sa jednoličnom političkom mapom čije se granice protežu od Yair Lapida do Benjamina Netanyahua i od Bennetta do Benny Gantza, sa Yair Golanom kao liderom levice. Ni pomoću mikroskopa ne bismo uočili razlike među njima.

Osnivači naše države su zamislili Kneset sa 105 jevrejskih poslanika i 15 drugačijih i marginalizovanih. Cionizam je otišao korak dalje i pretvorio Izrael u jednopartijsku državu, poput Kine, sa cionizmom kao jedinom dozvoljenom ideologijom. Svi su Jevreji, čak i kada to nisu.

Biće potrebne godine da se razbije ovaj nacionalistički obrazac, koji smo popili sa majčinim mlekom, ali potrebno je da ga započnemo. Početak će biti skroman: jevrejsko-arapska partija levice, na čijem čelu mora biti Arapin. To će biti odgovor na nacionalističku deformaciju u Izraelu.

Arapska Zajednička lista2 je uspešna priča, ali je omašila kod jevrejskih glasača. U situaciji u kojoj svaka stranka pazi da očuva jevrejsku nacionalnu čistoću, potrebno je da partiju levice predvodi Arapin – kvalitetnih ljudi ne manjka – i da za nju glasaju i Jevreji i Arapi. To je jedina levica koja ima smisla u današnjem Izraelu. Ona će biti mala, ali postojana. I ponosno će se deklarisati kao ne-cionistička i biće začetak ostvarenja sna o demokratskoj državi, koje se većina Jevreja pribojava, a većini Arapa izgleda kao nedostižna fatamorgana.

Njeno vreme će doći i tada će joj biti potrebna sekularna demokratska partija leve orijentacije, partija jednakosti, gde nacionalna pripadnost nije bitna. Ova partija će osvetliti stvarnost ove zemlje: nismo svi Jevreji, jedva nešto preko polovine građana to jeste – i nikada nismo imali istinsku levicu.

Haaretz, 03.12.2020.

Prevela sa hebrejskog Alma Ferhat

Peščanik.net, 05.12.2020.

IZRAEL

________________

  1. Aluzija na jednu od tri optužnice podignute protiv premijera Netanyahua. Jedna se odnosi na sumnjivu nabavku podmornica za izraelsku vojsku.
  2. Zajednička lista je skup arapskih partija, ideološki raznolikih, u rasponu od komunističkih i feminističkih do islamskih i nacionalističkih. Zahvaljujući arapskim glasovima ova lista je ostvarila veliki uspeh na poslednjim izborima i postala treća po snazi u Knesetu.