Memorijalna ploča u olimpijskom selu u Minhenu 2012, foto: High Contrast/Wikimedia Commons
Memorijalna ploča u olimpijskom selu u Minhenu 2012, foto: High Contrast/Wikimedia Commons

Juče popodne održana je ceremonija u olimpijskom selu u Minhenu u znak sećanja na 50 godina od ubistva 11 izraelskih sportista od strane osmorice pripadnika Palestinskog oslobodilačkog pokreta (PLO). To bi trebalo da zatvori krug događaja pokrenutih ovim masakrom, posebno nakon što je nemačka vlada konačno izašla u susret zahtevima porodica ubijenih sportista i pristala na obeštećenje u iznosu od 25 miliona evra. Svečanosti su prisustvovali predsednici Nemačke i Izraela, kao i 70 članova porodica ubijenih.

Tragičnim događajima u minhenskom olimpijskom selu 1972. prethodili su obaveštajni promašaji, koji su doveli do tragičnog ishoda u helikopterima koji su prevozili teroriste i taoce na minhenski vojni aerodrom Firstenfeldbruk. Usledile su godine borbe porodica ubijenih sportista sa nemačkom birokratijom. Nemačka vlada je decenijama odbijala da preuzme odgovornost, obešteti porodice i pruži im uvid u dokumente vezane za ovaj događaj. Prvu isplatu odštete u vrednosti od oko milion dolara, po 100 hiljada svakoj porodici, izvršeno je preko Crvenog krsta. Tek posle 25 godina, povodom tužbe koje su porodice podnele nemačkom sudu, vlada je pristala na jednokratno obeštećenje od dodatna tri miliona dolara „ali bez preuzimanja odgovornosti za događaj“.

Nemačka je prvo ponudila 6 miliona maraka. Predstavnici porodica, među kojima je i Anki Spicer, uznemireni asocijacijom na 6 miliona Jevreja ubijenih u Holokaustu zahtevali su da se suma prebaci u dolare. Izraelski i nemački advokati dobili su više od dva miliona dolara, a do porodica je dospelo po 90 hiljada.

Porodice su nastavile borbu. Pre četiri godine Anki Spicer, inače rođena u Holandiji, angažovala je advokatsku kancelariju iz Amsterdama koja je radila pro bono. Oni su angažovali istraživače, medije i nemačke zvaničnike koji su želeli da pomognu. Uspeli su da dobiju pristup dokumentaciji i dokazali teške propuste bavarske policije i nemačke službe bezbednosti.

PLO je zapretio terorističkim akcijama u Nemačkoj ako njena vlada ne oslobodi trojicu njegovih pripadnika, preživelih učesnika masakra u Minhenu. Nemačka vlada je popustila pod pritiskom: inscenirana je otmica Lufthanzinog aviona, teroristi su pušteni i čak dobili kompenzaciju od 9 miliona dolara.

Mit da je direktor Mosada Cvi Zamir po nalogu premijerke Golde Meir otišao u osvetničku misiju protiv trojice oslobođenih terorista nije tačan. Oni nisu likvidirani. Jedan je pre nekoliko godina umro od bolesti, a druga dvojica žive u Jordanu i Libanu i bez bojazni se pojavljuju u medijima.

Nova socijaldemokratska nemačka vlada pod vođstvom Ulofa Šulca nastavila je da se pridržava tri pravila konzervativne vlade Angele Merkel: bez naknade, bez prihvatanja odgovornosti i bez daljeg otvaranja arhiva. Plašili su se presedana. Ali sa jačanjem pritiska medija i javnosti u Nemačkoj, Izraelu i svetu Šulcova vlada je donela odluku da popusti i obeleži 50 godina od tragedije. Organizatori su predložili da porodice od olimpijskog sela do aerodroma Firstenfeldbruk prevezu helikopterima, kao što je učinjeno sa otetim sportistima. Porodice su odbile da učestvuju u rekonstrukciji smrtonosnog leta.

Vlada Nemačke se predala i prihvatila odgovornost za ono što se dogodilo, pristala da objavi kompletnu dokumentaciju i obešteti porodice sa 5,5 miliona evra. Porodice su ovu ponudu odbile kao ponižavajuću. U poslednjem trenutku došlo je do preokreta za koji je zaslužan advokat Gerhard Baum, nekadašnji nemački ministar unutrašnjih poslova. Amsterdamska kancelarija ga je angažovala upravo zbog dobrih političkih veza. Vlada je pristala da plati 28 miliona evra. Tri miliona će otići na troškove advokata, istraživača i savetnika. Svakoj porodici će pripasti nešto preko dva miliona evra, a radi se o 5 udovica, 14 potomaka i 4 roditelja.

Posle svega ostaje gorčina zbog ponašanja nemačkih vlada koje su 50 godina iscrpljivale porodice ubijenih sportista. Pokazalo se da pijačarenje nije svojstveno samo Bliskom istoku.

Yossi Melman, Haaretz, 05.09.2022.

Prevela sa hebrejskog Alma Ferhat

Peščanik.net, 06.09.2022.

IZRAEL