Fotografije čitalaca, Rade Vilimonović

Fotografije čitalaca, Rade Vilimonović

Tabloidan naslov, kažete. Dabome da je tabloidan, kad takav jezik danas najbolje prolazi.

Ima, naravno, poštenih advokata, nisu ni tako malobrojni, ali pogledajte se između sebe gospodo advokati, ili još bolje, pogledajte u sebe, to jest najbolje u svoje knjige, pa recite koliko poreza niste platili.

Bili ste u pravu u sukobu sa notarima, bolje reći sa Vladom Srbije, pokazali ste veliku međusobnu solidarnost, a i veliki broj građana se solidarisao sa vama iako ih je to puno koštalo. Pa hajde, solidarišite se i vi malo sa građanima. Plaćajte, kao što oni plaćaju, poreze.

U stvari, solidarišite se sa pravnim poretkom. Pravni poredak ne može bez vas, vi ste jedan od stubova pravne države, pa nije red da je vi prvi rušite. Doduše, možda vi u tome niste baš „najprvi“, što bi rekli Crnogorci; ministar Selaković je verovatno podosta isprednjačio, a ni sudije i tužioci nisu daleko od toga. Ali, vi ste – branioci. Vi ste „po difoltu“, što bi rekli klinci, branitelji prava i pravde. Vi ste se zakleli, vi imate svetu dužnost i obavezu i privilegiju da branite vladavinu prava. A vi je rušite.

Pobedili ste javne beležnike, neka ste, čestitamo, ali ne možemo da podelimo isto osećanje kada odbijate da se beleže, jasno i čitko, vaši prihodi. Kad mogu pekari i roštiljdžije, mesari i kafedžije, svakojaki SUR-ovi i STR-ovi, što ne možete i vi.

Vi, ipak, ne radite na buvljaku.

Ili mislite da ovaj naš, kakav-takav, možda i nikakav pravni poredak pretvorite u još veći buvljak.

Peščanik.net, 27.02.2015.


The following two tabs change content below.
Mijat Lakićević, rođen 1953. u Zaječaru, završio pravni fakultet u Beogradu 1975, od 1977. novinar Ekonomske politike. Devedesetih i stalni saradnik mesečnika Demokratija danas. Godine 1998. dobija otkaz u Ekonomskoj politici; 1999. je među pokretačima Ekonomist magazina, gde je direktor i zamenik gl. i odg. urednika, a od 2001. gl. i odg. urednik; 2008. napušta EM sa Vladimirom Gligorovim, Predragom Koraksićem... Prelazi u Blic, gde je gl. ur. ekonomskog dodatka Novac. Krajem 2009. prelazi u NIN na mesto urednika ekonomske rubrike. Godine 2011. je među osnivačima nedeljnika Novi magazin, gde je i danas zamenik gl. urednika. Pisao za brojne novine u Jugoslaviji i Srbiji. Zajedno sa Mišom Brkićem urednik serije od 12 TV debata pod zajedničkim nazivom „Kad kažete…“ Fonda za otvoreno društvo, u Medija centru NUNS-a, prikazivanih na TV Studio B. Godine 2011. objavio knjigu Ispred vremena, o nedeljniku Ekonomska politika i reformskoj deceniji u SFR Jugoslaviji (1963-1973). Sa Dimitrijem Boarovim 2013. napisao knjigu Kako smo izgubili (Našu) Borbu. Jedan od autora izložbe "Polet: Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969-1980". Član Izvršnog odbora NUNS-a.

Latest posts by Mijat Lakićević (see all)