Na ulazu u naselje Srednja Ahtuba u blizini Volgograda, nedavno je osvanuo ogromni reklamni baner s nasmejanim licem čoveka crne kože, u beloj košulji s kravatom: “Vasilij Krima – novi načelnik reona”. To je prvi slučaj u „našim krajevima“ da na mesto činovnika u lokalnoj upravi pretenduje tamnoputi kandidat. I mnoge žitelje reona ova novost nije začudila, već ih je obradovala. Ako na vlast dođe Afrikanac, svi su izgledi da ćemo početi da živimo k’o belci, govore oni.

Izbori za načelnike gradskih uprava u Volgogradskoj oblasti zakazani su za oktobar.

Žoakim Krima živi u srednjeahtubinskom reonu već više od deset godina. Stigao je u Volgograd 1993. i upusao Pedagoški fakultet. Kolege su ga, radi lakšeg obraćanja, prozvale Vasilij. Zašto baš Vasilij, niko ne može da objasni, ali Žoakima i danas tako zovu. A on nema ništa protiv.

Na fakultetu je sa mnom u istoj grupi studirala lepa i pametna Jermenka, Anait Garnikjan – priča Žoakim (Vasilij) Krima. Vać tada sam shvatio da sam radi nje spreman da mnogo toga žrtvujem, pa i domovinu. I kada je pristala da bude moja žena, odlučili smo da se naselimo u njenom rodnom selu Srednja Ahtuba.

Za diplomiranog pedagoga u selu Srednja Ahtuba nije bilo posla, pa je Žoakim uzeo parcelu obradive zemlje u najam. Počeo je da se bavi uzgajanjem i prodajom lubenica i dinja na putnoj trasi koja povezuje Srednju Ahtubu s gradom Volžskij. Ženini roditelji, Asja Vazgenovna i Ašot Sarkisovič Garnikjan, su u početku zazirali od novog člana porodice, ali ubrzo se pokazalo da je zet ljubazan i vredan čovek i da, što nije nevažno, ne voli da pije.

Drago nam je što je Anait našla takvog muža. To je čovek koji ne govori uzalud. Što kaže, to i uradi. Vodi uspešno svoj biznis, a i u kući je uvek pri ruci da pomogne, rekla nam je Žoakimova tašta Asja Vazgenovna.

Malo je ko verovao da će Vasja moći uspešno da razvije posao s lubenicama, govori Ašot Sarkisovič. Ali on je ubrzo počeo da ostvaruje ogromne prinose i pretekao sve lokalne bostandžije. I ne samo to. Njegove lubenice su neobičnog oblika. Nisu, kao kod svih, okrugle, već nekako više duguljaste.

Krima je pre dve godine dobio rusko državljanstvo i nakon toga je rešio da ode u politiku. Istakao je kandidaturu na mesto prvog čoveka u administraciji srednjeahtubskog reona i od tada ne može da se odbrani od novinara. Kod Vasjinog imidžmejkera se zakazuju intervjui i da bi se došlo na red, potrebno je nekoliko dana.

Pobeda Baraka Obame je bila dokaz da se čovek ceni ne po boji kože već po svojim radnim sposobnostim, govori nam Žoakim Krima. Naravno, danas je nemoguće zamisliti „Afrorusa“ na mestu predsednika Rusije, ali negde se mora početi. Zato sam odlučio da se borim za fotelju načelnika administracije našeg reona. I to ne šale radi, već zato što mislim da mogu da se izborim s teškoćama i da život svojih seljana učinim lepšim. Trgujući lubenicama, nagledao sam se i činovnika i bandita, a bogami i naslušao priča o problemima običnih ljudi sa sela. Svi govore o ravnodušnosti činovnika, a ja obećavam svom elektoratu nove puteve, gas i vodovod. Kraće rečeno, ako me izaberu – rintaću k’o crnac! Čak sam i Baraku Obami poslao pismo u kome sam ga zamolio da mi poveri svoja iskustva u osvajanju glasova belih birača.

Ako mu se planovi ostvare, Žoakim Krima će stvarno imati posla preko glave. U srednjeahtubinskom reonu do sada je gasifikovano samo 46 odsto korisničke mreže, a vodovoda uopšte nema. Vlasti obećavaju da će ga dovesti tek 2011. godine.

Volgogradski politikolozi se sumnjičavo odnose prema šansama u borbi za vlast kandidata s crnom bojom kože i smatraju da je njegova pojava u politici čista egzotika.

Kandidatura „Afrorusa“ je već sama po sebi događaj i ona će bez sumnje obeležiti izbore, smatra ekspert Fonda za razvoj informacione politike, Andrej Serenko, ali ne mislim da će on moći da ugrozi ostale kandidate. Po mom mišljenju, 12 godina suživota sa stanovnicima ove oblasti je nedovoljan rok da ga oni do kraja prihvate kao svoga.

Da bi se stekla podrška našeg birača, mora se biti vodeći znalac javnog mnjenja i zato mislim da neko ko je poreklom iz Gvineje-Bisao, teško da može da bude zastupnik opštenarodnih očekivanja i nada, rekao nam je politikolog Aleksandar Strizoje.

Uzgred, u izborima za gradsku dumu Volgograda održanim decembra meseca prošle godine, učestvovao je i tamnoputi kandidat Edvard Nikol (radi kao barmen u gradskom kafeu). Pošto nije sakupio dovoljan broj glasova, njegova kandidatura nije prošla.

Ali porodicu Krima to nimalo ne uznemirava. Oca podržava i njegov devetogodišnji sin Ritinju, jedan od najboljih učenika u svojoj školi i pobednik u matematici na reonskoj olimpijadi. Na pitanje šta je po nacionalnosti, Ritinju Vasiljevič ponosno odgovara: „Afrojermenin“.

 
Evgenija Arhemenko, Новая Газета, 02.09.2009.

Preveo sa ruskog Haim Moreno

Peščanik.net, 04.09.2009.